Unipetrol prohloubil ztrátu, tržby klesly o osm procent

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
23. 10. 2013 8:48
Unipetrol za letošní tři čtvrtletí vykázal ztrátu 706,1 milionu korun
Foto: Unipetrol

Praha - Petrochemický holding Unipetrol za letošní tři čtvrtletí vykázal konsolidovanou ztrátu 706,1 milionu korun, když loni ve stejném období hospodařil se ztrátou 317,6 milionu korun. Tržby firmy se meziročně snížily o osm procent na 74,3 miliardy korun.

Za samotné letošní 3. čtvrtletí Unipetrol vykázal ztrátu 129,7 milionu korun po zisku 645 milionů korun před rokem. Analytici očekávali ztrátu kolem 100 milionů korun. Tržby společnosti meziročně klesly o 12 procent na 24,9 miliardy korun. Klesly kvůli nižším prodejním objemům rafinérských a petrochemických produktů.

„Celkové makroekonomické prostředí je horší, než se všeobecně očekávalo, třetí čtvrtletí letošního roku bylo pravděpodobně již sedmým čtvrtletím nepřetržité recese české ekonomiky. Doufali jsme také v rychlejší implementaci zákonů na omezení šedé zóny a očekávali snížení zátěže v souvislosti s platbami na podporu obnovitelných zdrojů. K omezení plateb letos nedošlo. V neposlední řadě jsme v letošním roce měli také neočekávané výrobní problémy,“ řekl k výsledkům generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski.

„Bude proto těžké dosáhnout naplnění našich finančních cílů pro rok 2013,“ dodal Świtajewski.

Akciová společnost Unipetrol ovládá firmy, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Tuzemská skupina se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu.

 

Právě se děje

Další zprávy