Unipetrol odstaví kvůli údržbě výrobu v Litvínově. Náklady přesáhnou 2,5 miliardy korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 3. 2016 15:20
Podobná akce se koná jednou za čtyři roky, tentokrát potrvá od 15. března do 30. dubna. Mimo provoz budou všechny technologie společností Unipetrol RPA a Česká rafinérská. Udržovací akce se zúčastní 5500 zaměstnanců.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Archiv HN - Radim Beznoska

Litvínov - Petrochemický holding Unipetrol plánovaně odstaví kvůli pravidelné údržbě na 41 dní celý výrobní závod v areálu Záluží u Litvínova na Mostecku. Náklady na akci, do níž se zapojí 5500 zaměstnanců a externích pracovníků, přesáhnou 2,5 miliardy korun, z toho na investice půjde miliarda korun. Novináře o tom dnes informovalo vedení firmy.

Podobná akce se koná jednou za čtyři roky, tentokrát potrvá od 15. března do 30. dubna. Mimo provoz budou všechny technologie společností Unipetrol RPA a Česká rafinérská.

Během následujícího měsíce musí řidiči počítat se zvýšeným provozem na silnici mezi Mostem a Litvínovem. "Krátkodobě může být silnice uzavřena v době, kdy se budou převážet nadměrné náklady. Spolupracujeme s policií i dopravním podnikem, který může posílit některé spoje," uvedl člen představenstva Lukasz Piotrowski.

Ve špičce bude v areálu působit zhruba 3000 až 3500 lidí. "Všichni jsou proškoleni o bezpečnosti," zdůraznil technický ředitel Jan Sailer. V Záluží bude slyšet vedle češtiny také slovenština, polština, maďarština, němčina či angličtina. Pracovníci externích firem budou bydlet v ubytovnách a hotelech v okolí. Unipetrol také zvýšil kapacitu parkovišť kolem závodu.

Obyvatelé Litvínova musí počítat ještě s hlukovou a světelnou zátěží. "Během odstávky a následného obnovování produkce bude nutné využívat polních hořáků, což je právě spojeno s hlukem," vysvětlil Piotrowski.

Na zátěž v době odstávky jsou už v Litvínově zvyklí. "Jisté komplikace to přinese. Je potřeba počítat zejména v ranních a odpoledních špičkách s časovou rezervou, obsazená budou parkoviště u areálu. Na druhou stranu tady bude ubytováno velké množství lidí, služby drobných a středních podnikatelů budou jistě plně využity," řekla ČTK starostka Litvínova Kamila Bláhová.

Podle ní je důležité, že firma chce investovat mimo jiné do bezpečnosti. "Odstávka i s hlukovou a dopravní zátěží není nic, na co bychom se museli nějak zvlášť připravovat," dodala.

Ceny benzinu se odstávka nedotkne

Odstávka by se neměla dotknout trhu pohonných hmot, protože v Záluží je hlavně petrochemie, paliva firma vyrábí v kralupské rafinérii.

V České rafinérské budou během odstávky odborníci pracovat například na štěpné jednotce či vakuové destilaci. V Unipetrolu využijí odstávku na investice mimo jiné v souvislosti s opravou etylenové jednotky poničené loňským požárem. "Práce probíhají podle plánu, poškozená technologie byla odstraněna, počítáme s plným najetím výrobní kapacity v říjnu," uvedl Sailer.

Po několikadenním požáru v Záluží stála v srpnu celá petrochemická výroba, v menším rozsahu pracovala rafinérie. V červenci bude etylenová jednotka uvedena zpět do provozu na minimální výkon s přibližně 65procentním využitím kapacity.

Policie ještě vyšetřování příčin požáru neukončila, čeká na výsledky znaleckých posudků. "V souvislosti s šetřením mimořádné událostí v Unipetrolu jsme zatím nikoho neobvinili," řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Kriminalisté vyslechli více jak stovku osob. Událost prošetřuje policie pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Za to hrozí vězení od šest měsíců až pět let nebo zákaz činnosti.

Unipetrol zřídil vnitřní vyšetřovací komisi k události. "Výsledky už máme, ale nemůžeme je zveřejnit, protože ještě probíhá vyšetřování policie," uvedl Piotrowski.

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu a zaměstnává 3800 lidí. V roce 2005 se stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy