Unipetrol dostal po explozi pokutu, kontrola našla nedostatky v bezpečnosti práce

Fotogalerie z likvidace požáru.
V litvínovské chemičce Unipetrol ve čtvrtek 13. srpna vypukl požár.
Požár v chemičce Unipetrol.
Požár v chemičce Unipetrol.
Požár v chemičce Unipetrol.
Foto: Ibra Ibrahimovič
ČTK ČTK
20. 4. 2018 10:28
Policie dospěla k závěru, že pracovníci mohli předejít takovému rozsahu škod, který následně vznikl.

Litvínov - Státní úřad inspekce práce (SÚIP) uložil Unipetrolu za nedostatky, které zjistil při kontrole po výbuchu a následném požáru v jeho chemičce v Záluží u Litvínova v srpnu 2015, pokutu ve výši 1,4 milionu korun. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. 

Úřad uznal firmu odpovědnou ze šesti přestupků na úseku bezpečnosti práce. Rozhodnutí inspektorátu zatím není pravomocné, Unipetrol se proti němu podle mluvčího Pavla Kaidla chce odvolat.

Deník uvedl, že podle inspekce v chemičce například "nebyly dostatečně uchyceny výfukové trubky pojistných ventilů, tak aby byl zajištěn jejich bezpečný provoz a používání", "nebylo vyhodnoceno riziko kmitání pojistných ventilů a nebylo přijato opatření proti tomuto riziku" nebo že "kontaktní manometr propylenové kolony byl nastaven na nesprávnou blokovací hodnotu a neplnil tak funkci ochranného zařízení".

Mluvčí Unipetrolu k tomu uvedl, že firma už po události na základě vlastního šetření přijala "řadu technologických a bezpečnostních opatření s cílem minimalizovat riziko vzniku podobných událostí".

Exploze v srpnu 2015 poničila v litvínovské chemičce etylenovou jednotku, v níž unikl propylen a vznítil se. Evakuováno bylo 3000 lidí, na místě zasahovalo na 500 hasičů. Nikdo nebyl zraněn. Chemička uvedla, že příčinou havárie byl nestandardní jev na pojistném ventilu. Podle vyjádření společnosti za ni nenese odpovědnost žádný zaměstnanec.

Policie ale dospěla k závěru, že pracovníci mohli předejít takovému rozsahu škod, který následně vznikl. V souvislosti s událostí stanuli dva zaměstnanci Unipetrolu před Okresním soudem v Mostě, který se kauzou začal nedávno zabývat. Muži čelí obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, hrozí jim až osm let vězení.

Litvínovskou chemičkou před devátou ráno otřásl výbuch, po němž začal hořet propylen. Hasiči evakuovali přes 1000 lidí a odpoledne se jim podařilo dostat požár pod kontrolu. | Video: Ondřej Jungmann
 

Právě se děje

Další zprávy