Unijní armáda, koalice boháčů, náhražky masa. I toto mohou být "šoky" roku 2023

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 31. 12. 2022 15:34
Předpovědi, které se zaměřují na sice nepravděpodobné a podceňované událostí, jež ale mají potenciál pořádně rozvířit finanční trhy, politický svět i kulturu - tak popisuje své šokující předpovědi hlavní investiční analytik Steen Jakobsen z dánské Saxo Bank. Vydává je tradičně na konci roku a čas od času se některá z předpovědí skutečně vyplní. Zjistěte, jak by to mohlo vypadat v roce 2023.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Ekonom Steen Jakobsen je přesvědčen, že významné změny na trhu jsou vždy způsobeny něčím šokujícím. Aby totiž na trhu došlo k opravdovému posunu, je podle něj třeba pořádné překvapení. A v roce 2023 podle něj o překvapení nouze nebude.

"Podle letošních šokujících předpovědí je jakákoli naděje na návrat dezinflační prepandemické dynamiky marná, protože celý svět najíždí na válečnou ekonomiku a všechny velmoci se ze všech sil snaží zajistit si národní bezpečnost na všech frontách," tvrdí Jakobsen. Týká se to podle něj nejen armády, ale také dodavatelských řetězců, energetiky či financí, jejichž slabiny odhalila pandemie a ruská invaze na Ukrajinu v celé jejich nahotě.

  • V následujícím přehledu si přečtete výběr šokujících předpovědí na rok 2023.
 

Právě se děje

Další zprávy