Unie: Zrušením hrazených testů utrpí cestovní ruch i návazné služby

ČTK ČTK
14. 7. 2021 9:36
Zrušením hrazených testů na covid podle České unie cestovního ruchu (ČUCR) utrpí turismus i návazné služby. Vláda dosáhne stavu uzávěry bez zavření provozů a tedy i nutnosti kompenzací. Asociace bazénů a saun ČR odhaduje, že bez možnosti podstoupit preventivní test na koronavirus na náklady zdravotní pojišťovny klesne zájem o služby o 40 až 60 procent.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po pondělním jednání vlády uvedl, že od 1. září by nemusely být už z veřejného zdravotního pojištění hrazeny preventivní testy na koronavirus. Shodla se na tom podle něj i Rada vlády pro zdravotní rizika. "Myslíme si, že to je doba, kdy už budeme v situaci, že ten, kdo se mohl nechat naočkovat, tak se naočkoval," řekl.

Pro systém je to podle něj efektivnější možnost, neboť se jedná o jednorázovou úhradu očkování proti stabilní úhradě testů. Momentálně jsou z veřejného pojištění hrazeny dva PCR testy měsíčně, antigenní test na náklady pojišťovny mohou lidé podstoupit jednou za sedm dní.

"Vláda ČR není schopná motivovat obyvatele k očkování, a tak od 1. září dostane další ránu opět sektor služeb a cestovního ruchu," řekl předseda představenstva Asociace bazénů a saun ČR Pavel Košnar. Lidé podle něj ztratí chuť využívat služeb cestovního ruchu v tuzemsku i zahraničí. Dopad na prodej zahraničních zájezdů bude stejný jako u bazénů a služeb, tedy pokles poptávky o 40 až 60 procent.

Utrpí znovu i příjezdový turismus, který podle výkonného viceprezidenta ČUCR Jaromíra Poláška mnoho měsíců "stojí". "Vláda dosáhne stavu lockdownu, ale bez nutnosti zavírat provozy a tedy bez nutnosti kompenzací. A tím přenese své slabé výsledky v malé proočkovanosti opět na sektor, který už rok a čtvrt jede v nouzovém režimu," dodal Polášek.

Propad cestovního ruchu loni kvůli pandemii a souvisejícím opatřením podle ČUCR přesáhl 161 miliard korun. Tržby v turismu v roce 2019 dosáhly 300 miliard korun. Odvětví tvořilo tři procenta hrubého domácího produktu ČR a zaměstnávalo kolem 250 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy