Kvůli padělání značkového zboží tratí Česko miliardy. Největší úniky jsou u oděvů

ČTK ČTK
6. 6. 2019 17:36
Klíčová hospodářská odvětví v Evropské unii přijdou ročně kvůli padělkům v přepočtu o 1,621 bilionu korun, což představuje 7,4 procenta veškerých prodejů. V Česku pak tato odvětví tratí 16,2 miliardy korun, tedy 8,2 procenta ročního prodeje. V přepočtu na Čecha činí hodnota ušlých tržeb způsobená paděláním 1530 korun ročně, odhaduje ve své nové analýze Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO). Pro představu státní dluh Česka v roce 2018 činil 1,6 bilionu korun.
Kontrolní akce pražských celníků na tržnici Sapa.
Kontrolní akce pražských celníků na tržnici Sapa. | Foto: Celní správa

EUIPO zkoumal dopad pirátství a padělání na jedenáct odvětví: kosmetické přípravky a produkty pro osobní péči; oděvy; obuv a doplňky; sportovní zboží; hračky a hry; šperky a hodinky; kabelky a zavazadla; hudební nahrávky; lihoviny a víno; léčiva; pesticidy a chytré telefony. Jsou to vesměs oblasti, o nichž je známo, že vykazují vyšší riziko porušování duševního vlastnictví.

Poctiví výrobci produkují kvůli padělkům méně zboží, a v důsledku tak zaměstnávají méně pracovníků, uvádí se v analýze. Uvedená odvětví v Evropské unii proto přicházejí o 468 tisíc pracovních míst. V Česku kvůli ztrátám tržeb nevznikne 4194 pracovních míst, zjistila studie.

Odvětví oděvů a obuvi a doplňků jsou z hlediska objemu prodeje a zaměstnanosti ze všech zkoumaných sektorů největší. V celé unii se v nich ušlé tržby pohybují kolem 767 miliard korun a odpovídají 9,7 procenta veškerého prodeje. V Česku přicházejí poctiví prodejci z těchto odvětví každoročně o 5,6 miliardy korun, tedy o 11,8 procenta z celkového prodeje.

 

Právě se děje

Další zprávy