Umění mladých Pražanů oživí stanici metra

csr
17. 9. 2012 21:23
Nadace Vodafone rozdá pět milionů, startuje sedmý ročník grantového programu Vpohybu
K oceněným projektům z poslední doby patří i českobudějovický studentský festival Odpad fest
K oceněným projektům z poslední doby patří i českobudějovický studentský festival Odpad fest | Foto: Nadace Vodafone

Pět milionů korun na realizaci neziskových projektů mladých lidí do 30 let rozdá letos Nadace Vodafone v rámci sedmého ročníku grantového programu Vpohybu.

Letos je mezi úspěšnými projekty například celorepublikový počin Nenech sebou zametat!, v němž mladí učí vrstevníky rozpoznat šikanu a bránit se jí. Mezi dalšími oceněnými projekty je nonstop galerie mladých umělců v prostorách metra, festival Pozdní sběr nebo maraton první pomoci či nezávislý studentský magazín.

Během šesti let své existence rozdělila Nadace Vodafone mezi neziskové projekty po celé České republice více než 100 milionů korun.

„Grantovým programem Vpohybu chceme podpořit samostatné počiny a nápady mladých lidí po celé republice. Cílem programu je pomáhat mladým  rozvíjet svou komunitu," říká ředitel Nadace Vodafone Ondřej Zapletal.

Nejlépe oceněné pražské projekty letošního roku

Festival Pozdní sběr 2012 - Benefiční festival založila skupina mladých, kterým zemřela kamarádka na cystickou fibrózu. Součástí festivalu budou koncerty, divadelní představení nebo výtvarné dílny a autorská čtení. Patronem festivalu je Ivan Trojan. Veškerý výtěžek poputuje na pomoc Klubu nemocných cystickou fibrózou.

Nonstop galerie v podchodu - Výstavní galerie bude fungovat v podchodu stanice metra Palackého náměstí, kde mladí umělci dostanou možnost se prezentovat a zároveň se tím zlepší prostředí podchodu. Výstavy budou přístupné zdarma.

Rescue Marathon - 36hodinový maraton cvičení v první pomoci pro nezdravotnické týmy, v rámci kterého se uskuteční i pátrací akce, tzv. rojnice, v podobě několika stanovišť v terénu a noční modelové situace, na které se týmy spojí a budou spolupracovat.

Easy magazín - Nezávislý studentský časopis, jehož vznik iniciovali sami studenti. Vytvořili společnou redakci školních časopisů na pražských středních školách a nyní se na tvorbě podílí 70 studentů. Časopis je distribuován na více než 60 školách. Díky programu Vpohybu bude možné zahájit vývoj aplikací, které umožní přečíst si časopis v telefonech nebo tabletech.

Jezdectví lidí se zrakovým nebo jiným handicapem - Projekt občanského sdružení SYMBIO, který vede nevidomý Jan Franěk, zprostředkuje dětem se zrakovým handicapem možnost rekreačního, popřípadě sportovního jezdectví.

 

Právě se děje

Další zprávy