Ukrajinské banky žádají Rusko o kompenzace kvůli Krymu

ČTK ČTK
8. 7. 2015 20:15
Banky měly na Krymu významný majetek a po ruském zabrání utrpěly výrazné ztráty. Zvažují i mezinárodní arbitráž.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Kyjev - Dvě z největších bank na Ukrajině, Privatbank a státní Oščadbank, požádaly Moskvu o kompenzace za ztráty, které jim vznikly kvůli loňskému zabrání ukrajinského poloostrova Krym. Oznámily to banky ve středečním prohlášení.

Banky měly významný majetek na Krymu a utrpěly výrazné ztráty kvůli odpisům, když Rusko zabavilo v březnu 2014 tuto oblast. Premiér Arsenij Jaceňuk uvedl, že Oščadbank, třetí největší banka na Ukrajině podle majetku, chce žalovat Rusko o náhradu ve výši 15 miliard hřiven (17,2 miliardy Kč).

Banka tuto částku nepotvrdila, avšak v prohlášení uvedla, že poslala představitelům Ruska formální písemné oznámení o nárocích vyplývajících z nezákonného zacházení s jejími investicemi na Krymu. Doufá, že se jí podaří tento případ urovnat díky rusko-ukrajinské mezivládní dohodě z roku 1998, podle níž se mají strany pokusit urovnat spory prostřednictvím jednání po dobu šesti měsíců. Pokud se nepodaří v tomto termínu urovnání dohodnout, chce Oščadbank případ postoupit mezinárodním soudům.

Oščadbank a ukrajinská jednička Privatbank měly na Krymu nejrozsáhlejší síť bankovních poboček. Před anexí provozovaly ukrajinské banky na Krymu přes 1000 poboček a hodnota jejich aktiv a závazků na Krymu činila zhruba 20 miliard hřiven (22,9 miliardy Kč).

Privatbank rovněž uvedla, že žádá o mezinárodní arbitráž kvůli ztrátám na Krymu a případ chce předložit i soudu v Haagu, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy