Ukrajinská ekonomika klesá víc, než se čekalo. Kvůli východu

Ekonomika Ekonomika
3. 10. 2014 13:40
Oblast Doněcku a Luhansku je důležitým průmyslovým centrem, na ukrajinském HDP se podílí asi 16 procenty.
Ukrajinský HDP se propadá stále hlouběji.
Ukrajinský HDP se propadá stále hlouběji. | Foto: Reuters

Kyjev - Ukrajinská ekonomika trpí krizí na východě země více, než se původně předpokládalo, uvedla Světová banka.

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se podle zástupce Světové banky v Kyjevě Qimiao Fana letos propadne až o osm procent. Původní odhady přitom ohlašovaly pětiprocentní pokles. Sama ukrajinská centrální banka je ještě pesimističtější - za rok 2014 totiž očekává až desetiprocentní propad HDP.

"Dá se očekávat zhoršení životní úrovně Ukrajinců," říká hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Konkrétní dopady na život tamních obyvatel zatím podle něj nelze odhadnout. "Zemi však hrozí finanční bankrot," doplňuje Sklenář.

Boje oslabují průmysl

Už v letošním druhém čtvrtletí se ukrajinské hospodářství meziročně propadlo o 4,7 procenta. Přestože problémy s hospodařením srážely zemi již v minulosti, nyní je Ukrajina v ozbrojeném konfliktu s proruskými separatisty na východě a zároveň se vyrovnává s dopady ruské anexe poloostrova Krym.

Právě východní oblast Doněcku a Luhansku je přitom důležitým průmyslovým centrem. Vyrábějí se zde chemikálie, ocel a těží uhlí. "Tyto dva regiony se na HDP podílejí asi 16 procenty," prohlásil podle agentury Reuters Fan. V ukrajinském vývozu pak tvoří 27 procent.

Hospodářství klesne i v roce 2015

Krize komplikuje Ukrajině mimo jiné výběr daní, export a snižuje důvěru investorů. Západ kvůli konfliktu v zemi uvalil na Rusko řadu sankcí. Ruský prezident Vladimir Putin nicméně během svého čtvrtečního vystoupení v Moskvě investory uklidňoval, že ekonomika federace bude přesto dále posilovat.

Ukrajinu zatím čeká podle Světové banky pokles i v příštím roce. Zatímco podle původních odhadů mělo hospodářství růst o 2,5 procenta, banka nyní svoji prognózu upravila na jednoprocentní pokles.

 

Právě se děje

Další zprávy