Transněfť: Pokud přesměrují ruskou ropu, doplatí na to Češi

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 8. 8. 2014 17:02
Ruský monopolní provozovatel ropovodů Transněfť reagoval na slova ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka. Ukrajinské sankce podle něj v praxi dopadnou na Česko, Slovensko a Maďarsko.
Foto: Thinkstock

Moskva - Pokud se Ukrajina odhodlá zastavit dopravu ruské ropy přes své území, budou si muset Evropané za tuto strategickou surovinu kvůli přesměrování tras připlatit, nejvíce pak obyvatelé České republiky a Slovenska.

V reakci na slova ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka to podle agentury Interfax oznámil ruský monopolní provozovatel ropovodů Transněfť.

Česká republika ruskou ropu potřebuje kvůli struktuře rafinerií, případné zastavení jejích dodávek přes Ukrajinu by proto podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) přineslo složitější situaci než možné zastavení tranzitu plynu z Ruska do Evropy.

Transněfť: Budou to sankce i vůči Česku

Podle společnosti Transněfť nebude mít Rusko problém přesměrovat ropu z ukrajinské části ropovodu Družba na jiné trasy, například na severní větev Družby vedoucí přes Bělorusko a do pobaltského přístavního terminálu Usť-Luga.

Ruský monopol ale upozornil, že změna trasy poškodí nejvíce Českou republiku a Slovensko, kam z celkového ročního objemu asi 14 milionů tun ropy dopravované přes Ukrajinu proudí osm až devět milionů tun ropy, a také Maďarsko.

"Budou to sankce proti Maďarsku, České republice a Slovensku," uvedl Transněfť. Tyto země se podle společnosti budou muset spolehnout na nové trasy. V případě České republiky to prý bude přístav Terst a u Maďarska chorvatský Omišalj, takže tamní odběratelé si budou muset za barel ropy připlatit k nynější ceně asi deset dolarů (207 korun).

Případná ukrajinská blokáda se nebude týkat jen ropy, ale i plynu a dalších energetických surovin. Český Energetický regulační úřad v této souvislosti oznámil, že kvůli hrozbě energetické krize bude obchodníkům s plynem kontrolovat jejich zásoby. Chce tak zjistit, zda mají plynaři pro případ jakékoliv výjimečné události dostatek plynu pro zásobování českých zákazníků.

Mládek: Můžeme vozit ropu přes Terst

Ministr průmyslu Mládek uvedl, že v případě plynu je Česko schopno surovinu importovat jinými kanály. Hůře by na tom podle něj byly země na jih od Slovenska. V případě ropy by to byl větší problém, ale i tam by se dala tankery dovážet přes italský přístav Terst.

"V případě ropy je situace složitější," uvedl s tím, že ruskou ropu by bylo možné dovážet tankery z ruského černomořského přístavu Novorossijsk do italského Terstu a poté ropovodem do České republiky. "Ale samozřejmě mnohem lepší by bylo, kdyby fungoval ropovod Družba," poznamenal.

"Díky tomu, že existují plynovody Nordstream, Opal a Gazela, je Česká republika v zásadě schopna importovat ruský plyn jinými kanály, než je tranzit přes Ukrajinu," uvedl Mládek. Podle něho je Česko schopné zásobovat plynem i sousední Slovensko.

Ukrajinské sankce

Ukrajina hodlá vytvořit vlastní sankční seznam. Premiér Arsenij Jaceňuk po pátečním zasedání vlády oznámil, že by měl obsahovat jména 172 lidí a 65 firem. Půjde o ty, kteří podle Kyjeva "financují terorismus a podporují anexi Krymu".

Sankce proti ruským firmám mohou zahrnovat zmrazení aktiv, zákaz přepravy různých druhů zboží přes Ukrajinu či zrušení licencí. Vše má nyní projednat ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany.

 

Právě se děje

Další zprávy