Ukažte ostatním, kde právě jste. Google umožní sdílení polohy přes Mapy

ČTK ČTK
22. 3. 2017 17:09
Uživatelé Google Maps po celém světě budou moci na mobilních přístrojích na platformě Android i na zařízeních se systémem iOS od společnosti Apple sdílet informace o tom, kde v reálném čase jsou.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

San Francisco - Uživatelé populární mapové aplikace Google Maps budou moci od příštího týdne sdílet s ostatními svou přesnou aktuální polohu. Oznámila to dnes společnost Google ze skupiny Alphabet. Firma tím chce posílit užívání svého strategického produktu, uvedla agentura Reuters.

Uživatelé Google Maps po celém světě budou moci na mobilních přístrojích na firemní platformě Android i na zařízeních se systémem iOS od společnosti Apple sdílet informace o tom, kde v reálném čase jsou, uvedl Google. Nový prvek je součástí souboru nových nástrojů, jimiž chce firma posílit efektivnost Google Maps. Tato aplikace je podle analytiků klíčová pro ambice Googlu na poli obchodu a dopravy.

Sdílení polohy má lidem umožnit, aby se navzájem našli na zaplněných a nepřehledných místech, jako jsou koncerty nebo konference. Uživatelé si přitom zachovají kontrolu nad tím, s kým budou tyto informace sdílet a na jak dlouho, uvedla šéfka divize Google Maps Jen Fitzpatricková. Dodala, že sdílení polohy sice není nic nového, Googlu jde ale o to, aby bylo co nejjednodušší a nejpřístupnější a aby nad ním měli uživatelé kontrolu.

Nástroje ke sdílení polohy vyvolávají obavy u aktivistů a úřadů hájících ochranu soukromí. Google proto bude uživatele informovat jak prostřednictvím aplikace, tak přes e-mail, s kým svou polohu sdílejí. Bude jim přitom doporučovat, aby tento prvek sdíleli pouze s těmi, jimž důvěřují, uvedl produktový manažer firmy Ben Greenwood. Připustil ale, že příjemce sdílení polohy může získaný kontakt sdílet s jinými.

V dalších týdnech Google obohatí svou mapovou aplikaci o prvky, které uživatelům pomohou najít parkování a pak jim připomenou, kde zaparkovali. Důležitým aspektem mapové aplikace je i napojení na online přepravní služby, a proto Google Maps bude mít do konce týdne uzavřeny dohody se 14 přepravními partnery v 70 zemích, uvedla Fitzpatricková.

 

Právě se děje

Další zprávy