Emise u kapra jsou zanedbatelné. Podívejte se, co z potravin škodí klimatu mnohem víc

Ekonomika Ekonomika
26. 12. 2021 11:08
Kampaň Komerční banky, v níž Čechy vyzývá, aby o Vánocích zkusili omezit konzumaci kapra, vyvolala posměch. Banka ve videu tvrdí, že by menší spotřeba kapra výrazně snížila produkci oxidu uhličitého. Někteří odborníci ale tvrzení rozporují a také data ukazují, že jiné potraviny mají mnohem vyšší uhlíkovou stopu.
Foto: Shutterstock

Kauza kolem kampaně Komerční banky

Komerční banka přišla v předvánočním období s kampaní, v níž vyzývá Čechy, aby o svátcích byli šetrnější k přírodě. Ve videu s influencerkou Lucií Zelinkovou přitom dává do souvislosti spotřebu kaprů s produkcí oxidu uhličitého a nabádá, aby se lidé zamysleli nad alternativou štědrovečerní večeře.  

Zelinková ve videu tvrdí, že se v Česku na Vánoce spotřebuje asi 18 tisíc tun kaprů, což odpovídá 32 tisícům tunám oxidu uhličitého. Podle Českého statistického úřadu však sice číslo 18 tisíc tun udává počet kaprů, které se v tuzemsku obvykle vyloví za rok, z toho se ovšem více než polovina vyváží do zahraničí, zejména do Německa.

Agrární analytik Petr Havel pro Aktuálně.cz upřesnil, že v posledních letech je roční produkce kaprů v Česku něco přes 17 000 tun. Vyzdvihl roli rybníků a obecně vodních ploch v přírodě. "Ta je celkově pozitivní, přispívají k ochlazování krajiny, a tedy prevenci rizik sucha. Soustavy rybníků fungovaly v minulosti a částečně i dnes jako přirozené 'čistírny odpadních vod', kromě toho je na vodní plochy vázaná existence mnoha cenných organismů, typicky obojživelníci atd.," vysvětluje dále Havel.

Intenzivní rybářství s cíleným přikrmováním podle něj negativní dopad na životní prostředí má. "Za to ale nemůžou kapři, ale způsob hospodaření v takzvaných akvakulturách," dodává. Zároveň připouští, že zemědělství je sice producentem emisí CO2, ale výrazně menším, než jsou jiné obory.

Banka si za kampaní stojí, pouze k tomu podle svého vyjádření zvolila nevhodnou formu. V prohlášení také uvedla, že jen chtěla obecně upozornit na plýtvání potravinami, na možnosti recyklace a úspory energií.

 

Právě se děje

Další zprávy