Uhelné elektrárny v USA rychle končí. I přesto, že jim Trump slíbil podporu

ČTK ČTK
13. 1. 2020 20:02
V loňském roce ukončily ve Spojených státech svoji činnost uhelné elektrárny o celkové kapacitě výroby 15 100 megawattů, což odpovídá spotřebě zhruba 15 milionů domácností. To byl druhý nejvyšší údaj za rekordem z roku 2015, uvedla agentura Reuters s odvoláním na údaje od vlády a její vlastní. Elektrárny rychle končí přestože americký prezident Donald Trump slíbil uhelnému průmyslu podporu.
Uhelná elektrárna - Ilustrační foto.
Uhelná elektrárna - Ilustrační foto. | Foto: ČTK

V roce 2015, tedy v době vlády prezidenta Baracka Obamy, byly odstaveny z provozu nebo přestavěny na nový zdroj elektrárny o výkonu 19 300 MW.

Nahrazení uhlí při výrobě elektřiny zemním plynem a obnovitelnými zdroji snížilo celkové uhlíkové emise v USA ve čtyřech z posledních pěti let. Plyn emituje zhruba jen polovinu oxidu uhličitého ve srovnání s uhlím.

Uhelný průmysl v posledních deseti letech zažívá prudký pokles kvůli konkurenci levného plynu a dotované solární a větrné energie. Rostou také obavy veřejnosti z toho, že uhlí výrazně přispívá ke změnám klimatu.

Trump bagatelizuje hrozbu změn klimatu a snaží se oživit uhelný průmysl, aby splnil své sliby voličům ve státech s uhelnými doly, jako Západní Virginie a Wyoming. I tak od jeho vstupu do úřadu v roce 2017 skončily uhelné elektrárny o kapacitě 39 000 MW. Pokud bude tento trend pokračovat, zavřou za čtyři roky Trumpovy vlády (2017 až 2020) elektrárny o odhadované kapacitě 46.600 MW. To je více než za druhé funkční období Obamy (2013 až 2016), kdy skončily elektrárny o výkonu 43 100 MW.

Podle odhadu nezávislé výzkumné společnosti Rhodium Group loni emise USA spojené se změnami klimatu klesly o 2,1 procenta, protože produkce elektřiny z uhlí se snížila o 18 procent na nejnižší úroveň od roku 1975. Další snížení emisí z uhelných elektráren však bude podle společnosti Rhodium obtížné dosáhnout, protože mnoho zbývajících elektráren je komerčně konkurenceschopných.

 

Právě se děje

Další zprávy