Advokáti a daňoví poradci o mlčenlivost nepřijdou, poslanci odmítli návrh pirátů

Jan Prokeš Jan Prokeš
21. 3. 2018 13:18
Kdyby Michálkův nápad prošel, dostali by se berní úředníci k údajům o klientech advokátů a daňových poradců i při podezření na půlmilionový podvod.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čeští berní úředníci mlčenlivost advokátů nebo daňových poradců nakonec neprolomí. Poslanci ve středu na poslední chvíli shodili kritizovaný návrh místopředsedy pirátů Jakuba Michálka.

Ten dával finančním úředníkům možnost, aby od advokátů nebo daňových poradců získali informace o jejich klientech pokaždé, když budou mít podezření na daňový podvod.

Návrh, který podpořila i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), rozdělil hlavně hnutí ANO. Pro Michálkův nápad kromě pirátů zvedlo ruku jen 24 poslanců hnutí ANO a sedm členů KSČM, což na většinu nestačilo.

Novela daňového řádu reagovala na snahu Bruselu zesílit boj proti praní špinavých peněz  a financování terorismu. Zmíněné informace od bank, advokátů nebo daňových poradců měly být k dispozici pouze pro zahraniční finanční úřady. V Česku má v současnosti k podobně citlivým údajům přístup pouze Finanční analytický úřad. Ten patří pod ministerstvo financí a má odhalovat praní špinavých peněz.

Poslanci ale při projednávání zákona rozhodli, že stejnou pravomoc dají také domácím finančním úředníkům a rozšíří ji i na podezření, že v budoucnu nebude zaplacena daň.

Podle původního nápadu Schillerové měly citlivé informace českým finančním úřadům poskytovat jen banky, Michálek ale podobu zákona ještě zpřísnil. Pozměňovacím návrhem prosadil, aby se povinnost týkala také daňových poradců a advokátů. Ti by tak museli informace poskytnout v případech, kdy budou mít berní úředníci podezření na daňový únik ve výši minimálně půl milionu korun. Pro banky žádný limit neexistuje.

"Je potřeba mít efektivní nástroje proti daňovým únikům velkých korporací," hájil svůj nápad ve sněmovně Michálek.

Proti jeho návrhu však kromě advokátů a daňových poradců vystoupila také opozice. "Prolomit advokátní tajemství a vykonstruovat zásah do ústavních práv občana na základě úvahy úředníka, že někdy v budoucnu nebude odvedena daň, z toho běhá mráz po zádech," řekl ve sněmovně bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím, že pokud by byl zákon v této podobě přijat, podal by ústavní žalobu. "Jsem přesvědčen, že bude úspěšná, protože hrozí neuvěřitelná zvůle bez jakékoliv kontroly," dodal.

Ke Kalouskovi se přidal i poslanec Ondřej Veselý (ČSSD), který je zároveň advokátem. "Mlčenlivost neprolomil žádný z režimů, který tady byl. Je to otevření Pandořiny skříňky," varoval Veselý poslance.

Půlmilionová hranice zase přišla nedostatečná předsedovi poslaneckého klubu ODS Zbyňkovi Stanjurovi. "Suma 500 tisíc korun přece není částka, kvůli které velké korporace dělají agresivní daňovou optimalizaci. To nemyslíte vážně, to musíte změnit měnu," vzkázal Michálkovi.

Sněmovna nakonec k novele schválila jen kompromisní pozměňovací návrh poslankyně Heleny Válkové (ANO). Ten počítá se vznikem jediného dotazovacího místa, které by od advokátů v rámci mezinárodní spolupráce požadovalo údaje místo jednotlivých finančních úřadů. Povinnost poskytnout informace se navíc nebude týkat těch dokumentů, které advokát získal předtím, než novela začala platit.

 

Právě se děje

Další zprávy