Účtenková loterie v Česku. Rodí se zbraň na daňové úniky

Josef Pravec, Ekonom
30. 3. 2014 19:00
Ministerský plán: Finanční úřady budou tržby obchodníků sledovat přímo přes pokladny. Je to jen plácnutí do vody a Matějská pouť, říká kritik.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Jednou za 14 dní se hraje o 300 tisíc korun, každý měsíc bonus v podobě auta. Pokud se ministrovi financí Andreji Babišovi a premiéru Bohuslavu Sobotkovi podaří prosadit plány na efektivnější výběr daní, mohou se na účtenkovou loterii těšit i Češi.

Na Slovensku přitom již funguje od loňského září. Stačí nakoupit za jedno euro, doklad o zaplacení pomocí mobilního telefonu přihlásit do soutěže a pak už jen počkat na výsledek pravidelného slosování. Jen během prvních dvou měsíců se výběr DPH na Slovensku díky tomu v přepočtu zvýšil o 5,5 miliardy korun.

Babiš se Sobotkou předpokládají, že vidina snadného zbohatnutí donutí i tuzemské zákazníky požadovat účtenky. Celý systém navíc chtějí oproti východním sousedům zdokonalit. Obchodníci si budou muset pořídit registrační pokladny, které budou schopné přímo komunikovat se servery finančních úřadů. Stát tak bude mít okamžitý přehled o tržbách každého obchodu, restaurace nebo třeba autoservisu.

Ministerstvo financí celý projekt právě rozjíždí: náměstkyně pro daně Simona Hornochová odjela v čele expertů na studijní cestu do Chorvatska a pak se seznámí se systémem elektronické registrace tržeb i v Maďarsku.

Elektronická evidence od roku 2016

Dopředu je jasné, že nebude zadarmo. Několik miliard zaplatí stát za vybudování potřebné technické infrastruktury. Další náklady pak ponesou obchodníci. Podle odhadů vyjde příslušná pokladna na 13 tisíc korun a bude jich zapotřebí přes 300 tisíc. Což teoreticky znamená náklady kolem čtyř miliard korun.

"Pokud půjde vše dobře, tak by systém elektronické evidence tržeb mohl fungovat od roku 2016 a v nějaké fázi, až to bude technologicky možné, se k němu přidá účtenková loterie," říká premiér Bohuslav Sobotka.

Ministr financí Andrej Babiš zůstává opatrnější, poukazuje na dlouhé lhůty pro schvalování legislativy a nutnost výběrových řízení na nákup potřebné výpočetní techniky. "Kdybych na resortu mohl rozhodovat jako ve firmě, tak by to bylo snadnější," podotýká ministr a majitel Agrofertu.

Plácnutí do vody a Matějská pouť

Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a šéf společnosti Sindat, považuje účtenkovou loterii za nesmysl.

"Je to jen plácnutí do vody a lidé o takovou Matějskou pouť stejně postupně začnou ztrácet zájem. Stát si chce vše usnadnit a práci berních úředníků přenáší na občany," řekl podnikatel týdeníku Ekonom.

Mezi politiky je zásadním odpůrcem vládních plánů exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Registrační pokladny, popřípadě elektronická evidence tržeb, představují náklady zejména pro drobné podnikatele a živnostníky. Spolu s omezením výdajových paušálů mohou pro řadu z nich znamenat likvidační prostředí," tvrdí.

Český kabinet se ale razantního postupu vzdát nehodlá. Minulá tažení proti neplatičům lepší placení daní nepřinesla, a Andrej Babiš navíc před loňskými volbami veřejnosti slíbil nápravu. Hlasy získal i díky tomu, že slíbil posílení rozpočtových příjmů o 40 až 50 miliard korun, potažmo jejich následné utracení ve výdajích. Například na důchody. Dál operuje s teoretickými propočty: potenciál nevybraných nepřímých daní se podle něho pohybuje kolem 100 miliard korun. Jen na DPH lze podle odhadu Babišova poradce Jaroslava Ungermana reálně vybrat zhruba o 30 miliard korun více.

Divočejší poměry

Podle Ungermana ovšem nelze vzhledem k "divočejším poměrům střední Evropy" spoléhat na tradiční kontroly po vzoru Německa či Francie. Tvrdí, že registrace tržeb pomůže především v potírání daňových úniků v restauracích a malých obchodech, nevyjímaje vietnamské večerky a koloniály.

Živnostníci se pokladnám propojeným s finančními úřady brání. Nelíbí se jim ani náklady, které by museli zaplatit ze svého, ani zvýšené papírování, které by s tím souviselo. "Pokud jde o elektronickou registraci tržeb, myslím, že se tak trochu jde s kanonem na krtka," míní Karel Havlíček. Od resortu financí proto požaduje analýzu, co takový systém bude stát, kolik lidí si pokladny bude muset pořídit a o kolik více se vybere na daních.

Babišova náměstkyně Simona Hornochová ujišťuje, že do konce letošního roku bude analýza na stole, i když trochu jiného druhu. "Nebudeme zvažovat, zda ano, nebo ne. Elektronickou evidenci tržeb chceme, jsme přesvědčeni, že je funkční. Posoudíme ale různé existující modely a zamyslíme se nad alternativami," zdůrazňuje Hornochová.

Foto: Aktuálně.cz

Kde všude už systém funguje?

Proč je pro Českou republiku největším vzorem Chorvatsko?

Jaké další nástroje chce Babiš zavést proti daňovým únikům?

Čtěte více v aktuálním vydání týdeníku Ekonom. K dostání na obvyklých místech. Přečíst si ho můžete i na iPadu a iPhonu nebo na zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy