Účtenková loterie se blíží, Babiš láká na auto a dalších 30 tisíc cen měsíčně

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 14. 12. 2016 16:10
Plán ministerstva financí na start loterie v polovině roku 2017 projednala vláda. Hodnota prvních pěti výher v každém měsíci má být v rozmezí od 100 tisíc do milionu korun, včetně věcné výhry automobilu. Každý měsíc by mělo některou z cen vyhrát 20 až 30 tisíc lidí.
Většina účtenek zatím končí v koši. (Ilustrační foto)
Většina účtenek zatím končí v koši. (Ilustrační foto) | Foto: Jakub Plíhal

Praha – Účtenková loterie by měla v Česku odstartovat v polovině příštího roku. Vyplývá to z materiálu ministerstva financí, který dnes projednala vláda. Soutěž s názvem Účtenkovka má motivovat nakupující k přebírání účtenek a tím "zvýšit efektivitu systému elektronické evidence tržeb (EET) a podpořit řádný výběr daní".

Na zabezpečení loterie počítá ministerstvo financí v příštím roce se 100 miliony korun, z toho 65 milionů je určeno na výhry a 20 milionů na propagaci. Každý měsíc by mělo některou z cen vyhrát 20 až 30 tisíc lidí, upřesnil úřad vedený Andrejem Babišem (ANO).

"Ročně budeme rozdělovat peněžité i věcné výhry ve výši 65 milionů korun. Hodnota prvních pěti výher v každém měsíci bude v rozmezí od 100 tisíc do milionu korun, včetně věcné výhry automobilu. Ostatní výhry jsou rozděleny do nižších finančních částek v řádech desetitisíců a stovek korun," upřesnila náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

"Losování bude probíhat každý měsíc, vždy patnáctý kalendářní den, a to z účtenek vydaných za předem stanovené období," dodává náměstkyně.

Ministerstvo si již zaregistrovalo doménu Účtenkovka.cz, přes níž budou lidé účtenky do slosování nahrávat. K dispozici má být i mobilní aplikace. Účtenky půjde registrovat i v klasické papírové podobě u partnerů loterie, které nyní ministerstvo hledá.

„Ministerstvo financí vyhlásilo veřejnou zakázku, jejímž předmětem není žádný IT systém na klíč, ale zajištění souboru služeb, které jsou s realizací účtenkové loterie spojené," říká mluvčí ministerstva Michal Žurovec. Vítěz výběrového řízení bude zajišťovat registraci a příjem účtenek nebo losování a výplatu výher.

Zakázka míří na již fungující loterijní firmy – jednou z podmínek soutěže je totiž zkušenost s loterií pro minimálně 15 tisíc hráčů v posledních třech letech. Soutěž vyhraje ten, kdo nabídne nejnižší cenu. "Nabídky je možné podávat do 10. ledna 2017, se spuštěním účtenkové loterie se pak počítá v polovině roku 2017," dodává Žurovec.

Ministerstvo připomíná, že podobná loterie se pravidelně koná v Portugalsku, jako opatření doplňující evidenci tržeb je zavedena například na Maltě, v Chorvatsku, Polsku a na Slovensku. Současně se zavedením online evidence tržeb ji spustilo i Slovinsko. Dlouhodobě se koná na Tchaj-wanu a v minulých letech se uskutečnila v Chile nebo Argentině.

Ministerstvo uvádí, že na účtenkovou loterii se nepoužije zákon upravující provozování hazardních her. Loterie bude vycházet pouze ze zákona o evidenci tržeb a občanského zákoníku.

Opozice loterii kritizuje, stejně jako celou snahu o omezení daňových úniků prostřednictvím elektronické evidence tržeb. "Z účtenkové loterie mně běhá mráz po zádech. Je to sázka na závist, která společnost ještě více rozdělí. Platit daně by měl každý a jejich neplacení je trestný čin. Ale elektronická evidence tržeb spojená s touto loterií rozhodně není správná cesta, jak v Česku narovnat podnikatelské prostředí," říká například místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

Podle zástupců Hospodářské komory ČR by bylo vhodnější, kdyby v účtenkové loterii vyhrávali firmy a podnikatelé, kteří účtenku vystavili. Výhrou by mohla být sleva na dani, což by podnikatele mohlo motivovat k plnění daňových povinností. "Tuto slevu by si podnikatel mohl uplatnit při jakékoliv budoucí úhradě daně," říká Ladislav Minčič, ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR.

První fáze elektronické evidence tržeb odstartovala 1. prosince, kdy se do ní povinně zapojilo zhruba 40 tisíc podnikatelů a firem v oblasti stravovacích a ubytovacích služeb. Druhá fáze, která se má dotknout téměř všech obchodníků, má začít 1. března. Postupně se mají zapojit i další podnikatelé.

Původní návrh zákona počítal s tím, že převzetí účtenky bude pro spotřebitele povinné, konkrétní sankce ale chyběla. Schválený zákon ale tuto povinnost neukládá a převzetí účtenky je tedy zcela dobrovolné.

 

Právě se děje

Další zprávy