Účet v bance mají už čtyři pětiny Čechů, většina ale nerozezná kreditní a debetní kartu

Janis Aliapulios Janis Aliapulios
23. 6. 2016 14:47
Počet lidí, kteří mají běžný účet v bance, stoupl během pěti let o 13 procentních bodů. Stále platí, že Češi nemají rádi riziko - nejméně rizikovému produktu dává přednost 86 procent lidí. Téměř tři čtvrtiny lidí neumí popsat rozdíl mezi debetní a kreditní kartou. A nadpoloviční většina lidí se mylně domnívá, že jejich peníze jsou v pojišťovnách a penzijních fondech pojištěny proti bankrotu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Bankovní služby využívá čím dál víc Čechů. Zatímco v roce 2010 mělo běžný účet v bance jen 67 procent obyvatel, loni jejich podíl narostl na téměř 80 procent. Ukázal to průzkum finanční gramotnosti, který provedla agentura ppm factum pro ministerstvo financí na základě metodiky OECD.

I přes nízké úrokové sazby se zvýšil také podíl lidí, kteří mají spořicí účet. Před šesti lety tuto formu ukládání peněz používala necelá čtvrtina Čechů, dnes je to už každý třetí.

Z průzkumu, jehož výsledky ministerstvo zveřejnilo na webu www.psfv.cz, také vyplývá, že stále více lidí má ke svým penězům přístup přes internet. V roce 2010 využívala elektronické bankovnictví jen necelá třetina majitelů účtů, loni už to bylo 55 procent. Častěji tuto formu obsluhy účtu využívají lidé mladší 45 let, lidé s vyšším vzděláním a ti, kteří více vydělávají.

Využití finančních produktů
(kladné odpovědi na otázku "Které z těchto finančních produktů využíváte?")

2015 2010
Běžný účet 79 % 67 %
Penzijní připojištění / důchodové spoření 39 % 46 %
Pojištění 37 % nezkoumáno
Spořicí účet 32 % 23 %
Účet u mobilního operátora 29 % nezkoumáno
Kreditní karta 18 % 24 %
Předplacená karta 17 % nezkoumáno
Hypoteční úvěr 10 % 6 %
Nezajištěný úvěr 6 % 7 %
Akcie 3 % 4 %
Kolektivní investování 2 % 3 %
Dluhopisy 1 % 1 %

Zdroj: www.psfv.cz

Při výběru finančních produktů se Češi nejčastěji nechají ovlivnit informacemi získanými na pobočce, doporučením příbuzných a přátel nebo údaji z internetu. Čím větší příjem lidé mají, tím je jejich přehled o bankovních službách lepší.

Obecně platí, že při výběru spořicích a investičních produktů většina lidí upřednostňuje nižší riziko a možnost mít peníze kdykoli k dispozici před vysokým výnosem. Nejméně rizikovému produktu dává přednost 86 procent lidí.

Přestože se Češi snaží riziku vyhýbat, jejich povědomí o pojištění finančních institucí pro případ bankrotu pokulhává. Často se domnívají, že jsou pojištěny vklady i v institucích, ve kterých ve skutečnosti peníze kryté nejsou. Přestože se informovanost v tomto ohledu oproti roku 2010 zlepšila, například v případě pojišťoven se dvě třetiny respondentů průzkumu mylně domnívaly, že jsou jejich vklady zajištěné proti bankrotu. V případě penzijních fondů stejný omyl udělala polovina lidí.

Další část průzkumu se věnovala kreditním kartám. Míra jejich využívání se loni oproti roku 2010 snížila o pět procentních bodů. Kreditní kartu tak používá necelá pětina dospělé populace. Jedná se nejčastěji o lidi ze středně velkých měst, středního věku. Nejčastějším důvodem používání kreditní karty je finanční rezerva, platby za běžné nákupy nebo výhodnost nabídky. Během bezúročného období zvládá splácet závazky z kreditní karty 82 procent Čechů.

Více než polovina lidí si myslí, že zná rozdíl mezi debetní a kreditní kartou. Ve skutečnosti ale jen 28 procent všech dotázaných správně uvedlo, že zatímco s debetní kartou lze platit jen do výše zůstatku na účtu, kreditní karta umožňuje klientům využívat peníze banky, která kartu vydala. Jde tedy o formu zadlužení, která se po uplynutí určitého období pojí s povinností platit úroky z dlužné částky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady! Osobní finance Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy