Účet, prosím. Za obědy si připlatíte čtyři koruny

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
15. 10. 2013 14:10
Nejdražší obědy jsou v Praze, ale nejvíce zdražily na jižní Moravě.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Obědy v tuzemských restauracích zdražily oproti loňskému roku o téměř čtyři koruny. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnil Lunchtime.cz ve spolupráci se stravenkovou společností Chèque Déjeuner.

Průměrná cena poledního menu - právě na něj se totiž průzkum zaměřil - stoupla na 84,88 koruny. Za zdražením stojí hlavně vyšší ceny potravin a dražší energie.

„Meziročně vzrostly ceny vepřového masa, sýrů a mléka, a to zhruba o deset procent. Naprosto nejvyšší meziroční nárůst jsme však zaznamenali u cen brambor. Ty se více než zdvojnásobily,“ říká ředitel portálu Lunchtime.cz Igor Třeslín.

Rozdíl až dvacet korun

Za oběd nejvíce zaplatí strávníci v Praze - v průměru 98 korun, což je o sedm procent více než loni.  Následují Jihomoravský kraj s cenou 88,63 koruny a Jihočeský kraj, kde se průměrná cena pohybuje kolem 87,05 koruny.

„V ostatních krajích s velkoměsty nad sto tisíc obyvatel se v poledne najíte o deset nebo jedenáct korun levněji,“ říká Třeslín.

Nejlacinější obědy lze pořídit v Pardubickém (průměrná cena 75,43 koruny) a Ústeckém kraji (76,61 koruny).

Pokud však porovnáme meziroční zdražení, nejvíce si oproti loňsku připlatí v Jihomoravském kraji, kde se cena zvedla o více než sedm korun na průměrných 88,63 koruny.

Roste i hodnota stravenek

Meziroční nárůst byl patrný také u průměrné hodnoty stravenek, které v Česku využívá asi milion lidí. Ta se zvýšila z loňských 63,46 koruny na  65,78 koruny.

Nejštědřejší jsou tradičně zaměstnavatelé v Praze, nabízející stravenky v průměrné hodnotě 73 korun. „Hlavní město následují Jihomoravský a Moravskoslezský kraj, kde průměrné hodnoty dosahují necelých 70 korun," podotýká generální ředitel Chèque Déjeuner Jiří Kráčmar. Stravenky s nejnižší  hodnotou dostávají zaměstnanci v Ústeckém kraji - za necelých 61 korun.

„Zatímco průměrná hodnota stravenek v celé republice vzrostla o 3,7 procenta, Praha v růstu zaostala. Se svým nárůstem o 1,9 procenta je dosti vzdálená od zbytku republiky,“ dodává Kráčmar.

Restaurace si nedovolí výraznější zdražení

Pro většinu restaurací je polední menu nezbytným zdrojem tržeb, u některých tvoří přes polovinu celkového obratu. Vzhledem k tomu, že si chtějí zákazníky udržet, neodpovídá zvýšení cen jídel růstu cen potravin a energií. Podle průzkumu tak více než polovina z nich pravidelně zaznamenává meziroční propad tržeb.

„Vyšší výdaje řeší majitelé restaurací spíše snižováním platů zaměstnanců nebo jejich propouštěním. Případně se sami zapojují do provozu podniku a hledají vhodnější dodavatele,“ říká Igor Třeslín.

Služba Lunchtime funguje od roku 2008. Každý den nabízí přehled více než 18 tisíc denních menu. V její databázi je v současné době přes tři tisíce restaurací z 60 měst České republiky.

Původem francouzská společnost Chèque Déjeuner  působí v České republice od roku 1995, její poukázky uznává přes 32 tisíc smluvních provozoven. Stravenky této firmy využívá měsíčně přes 225 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy