Konec zákazu. Uber v Brně může jezdit dál, rozhodl vrchní soud

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 10. 2017 13:30
Vrchní soud v Olomouci zrušil předběžné opatření, které zakazovalo Uberu poskytovat služby v Brně. Otázku, zda jezdí v souladu se zákonem, ale bude soud řešit samostatně.
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci zrušil předběžné opatření, které zakazovalo Uberu poskytovat přepravní služby v Brně. Uvedl to náměstek brněnského primátora Matěj Hollan. Podle něj to znamená, že Uber může začít v Brně jezdit.

Není tím ale vyřešena otázka, zda jezdí v souladu se zákonem - tou se bude soud zabývat samostatně, dodal primátorův náměstek.

Podle Uberu umožní soudní rozhodnutí využívat v Brně služby firmy stejně jako v Praze, reagovala mluvčí firmy Miroslava Jozová. Kdy Uber služby obnoví, nechtěla komentovat.

V Brně začal Uber jezdit letos 1. února, ale v červenci Krajský soud zakázal jeho služby předběžným opatřením. Argumentuje tím, že Uber funguje podobně jako taxi, ale nesplňuje zákonné požadavky na taxikáře kladené.

Klasičtí taxikáři ho považují za nekalou konkurenci. V Praze nedávno uspořádali proti Uberu protest - tři hodiny blokovali pomalou jízdou dopravu v okolí ruzyňského letiště.

Hollan doufá, že v Brně k takovému protestu nesáhnou. "Věřím, že taxikáři přijmou rozhodnutí soudu s pokorou a nebudou blokovat ani brněnské ulice a způsobovat tím řidičům komplikace," uvedl Hollan.

Rozhodnutí olomouckého soudu ve věci předběžného opatření je konečné a nelze proti němu podat dovolání. Město Brno samozřejmě toto rozhodnutí plně respektuje, prohlásil Hollan. Dodal, že brněnský magistrát to nezbavuje povinnosti zabezpečovat a vymáhat dodržování zákona, což se děje v působnosti přeneseného výkonu státní správy, která však podle Hollana musí měřit všem stejně a nemůže se zaměřit na jeden soukromý subjekt.

S rozhodnutím soudu nesouhlasí Sdružení českých taxikářů. Podle jeho zástupce Petra Polišenského podnikne veškeré kroky, které povedou k nápravě situace. "Není možné, aby zde podnikala společnost organizující nelegální činnost za souhlasu soudů a státní správy," uvedl Polišenský.

Náměstek brněnského primátora zdůraznil, že odvolací vrchní soud neřešil, zda Uber jezdí v souladu se zákonem. "Pro úplnost odvolací soud dodává, že posouzení činnosti žalovaného, coby účastníka hospodářské soutěže (…) překračují rámec řízení o nařízení předběžného opatření a mohou být předmětem posouzení až v řízení ve věci samé," citoval Hollan z rozhodnutí olomouckého soudu.

V usnesení soudu, které má ČTK k dispozici, se mimo jiné píše, že "činnost žalovaného lze označit za (jinou) službu v oblasti dopravy, zahrnující jak zprostředkování kontaktů mezi řidiči a potenciálními cestujícími, tak i samotnou přepravu, ovšem nikoli za taxislužbu, či její zprostředkování, a to právě pro absenci podmínek daných zákonem".

Z usnesení také vyplývá, že Uber podle žaloby podané jedním z provozovatelů klasické taxislužby "nesplňuje zákonem stanovené podmínky pro provozování či zprostředkování taxislužby". Žalobce přitom požaduje, aby se Uber zdržel "provozování taxislužby" či "zprostředkování taxislužby".

V souvislosti se situací kolem Uberu ministerstvo dopravy v říjnu uvedlo, že připravuje návrh změny zákona, která by umožnila postavit naroveň mobilní aplikaci a klasický taxametr. Vozy by navíc nemusely mít střešní svítilnu s nápisem taxi, mohla by stačit nálepka, jako je tomu v jiných zemích. Zákazník by si ale musel objednávat alternativní taxislužbu jen prostřednictvím aplikace, nemohl by tedy zastavit vozidlo na ulici.

Uber čelí problémům například i v britském hlavním městě, firma tento měsíc podala soudní odvolání proti nedávnému rozhodnutí Londýna neobnovit jí provozní licenci.

 

Právě se děje

Další zprávy