Uber podal stížnosti na zákazy svých služeb v zemích EU

ČTK ČTK
1. 4. 2015 19:22
Mobilní aplikace Uber umožňuje zákazníkům spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Uber

Brusel - Americký provozovatel aplikací pro alternativní taxislužbu Uber podal k Evropské komisi stížnost na zákazy svých služeb v Německu a Španělsku. Firma to uvedla ve středečním sdělení. Uber už dříve poslal do Bruselu námitku proti francouzské regulaci taxislužby, kterou firma označuje za diskriminační.

Komise potvrdila, že dostala stížnosti Uberu na Francii a Německo. Regulace taxislužby je sice v kompetenci členských států, výkonný orgán EU ale stížnosti firmy prověří z hlediska možného porušení principů proporcionality, nediskriminace a svobody zřízení firmy, řekl mluvčí komise podle agentury Reuters.

Uber je od svého vstupu do Evropy terčem protestů ze strany etablovaných provozovatelů taxislužby, kteří si vynutili řadu soudních zásahů. Soudy vydaly zákazy jeho služby UberPOP, která zprostředkovává spolujízdu, v Německu, Nizozemsku, Belgii a Španělsku, zatímco francouzské soudy nyní projednávají podnět na podobný zákaz.

Mobilní aplikace Uber umožňuje zákazníkům spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj.

Uber byl založen v San Francisku v roce 2009 a jeho tržní hodnota ke konci loňského roku dosáhla 40 miliard dolarů (asi bilion korun). Firma se označuje za službu, která zprostředkovává kontakt mezi řidiči a zákazníky, nikoli za přepravní službu.

V České republice Uber podniká od loňska a označuje se za prostředníka zajišťujícího zájemcům smluvní přepravu. To ale zpochybnilo ministerstvo dopravy tím, že pro vozy Uberu platí podobně jako pro jiná vozidla taxi povinnost jezdit s viditelným označením taxi a s úředně schváleným taxametrem.

 

Právě se děje

Další zprávy