Uber bude v Berlíně půjčovat elektrokola. Chce se tak udobřit s úřady

ČTK ČTK
6. 6. 2018 17:43
Oranžová elektrokola by v německé metropoli měla být k dispozici do konce léta. Jejich majitele, start-up Jump Bikes, Uber převzal začátkem dubna.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jump

Berlín - Přední světový provozovatel alternativní osobní přepravy Uber začne v Berlíně nabízet sdílení elektrokol. Americká firma, jejíž praktiky mnohá evropská města zakázala, se snaží navázat dobré vztahy s místními úřady a rozšířit nabídku svých dopravních služeb.

Elektrická kola jsou symbolem nového začátku, řekl nový šéf Uberu Dara Khosrowshahi na dnešní tiskové konferenci v Berlíně, kde jeho příjezd na oranžovém elektrokole vítali berlínští taxikáři s transparenty "Uber go home".

Němečtí taxikáři protestují proti Uberu
Němečtí taxikáři protestují proti Uberu | Foto: Reuters

Oranžová elektrokola by v německé metropoli měla být k dispozici do konce léta. Jejich majitele, start-up Jump Bikes, Uber převzal začátkem dubna.

Po testování v Mnichově nabídne společnost v Berlíně také zprostředkovávání jízd elektromobily. Služba UberGreen se s nasazenými 30 vozy v Mnichově osvědčila a firma ji tam dále rozšíří, napsala agentura DPA. Německý trh je pro Uber zásadní, protože země sehraje zásadní roli v oblasti mobility budoucnosti, uvedl Khosrowshahi.

Uber v Německu a celé Evropě agresivně zaváděl svůj úspěšný americký model, kdy cestující přepravují majitelé aut ve svých vlastních vozech na způsob taxislužby. Tato praxe narážela na protesty taxikářů a vyvolávala konflikty s úřady. Po soudních řízeních Uber tento typ služby v evropských zemích pozastavil.

 

Právě se děje

Další zprávy