U pumpy si připlatíte. Ropa je nejdražší za dva roky, benzin zdraží o desítky haléřů

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 1. 11. 2017 19:08
Země OPEC už přes rok dodržují dohodu o snížené těžbě a cena ropy tak vyrostla na dvouleté maximum. Brzy to poznají i čeští řidiči.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: iStock

Praha - Ceny pohonných hmot u českých benzinových pump budou v příštích dnech o desítky haléřů růst. Shodují se na tom analytici oslovení on-line deníkem Aktuálně.cz.

Půjde o reakci na růst cen ropy. Cena za barel ropy Brent, od které se odvíjejí ceny v Česku, na konci října vystoupala nad 60 dolarů a je tak nejvýše za poslední dva roky.

Zemím OPEC a Rusku se totiž daří dodržovat dohodu o snižování těžby, navíc to nyní vypadá, že tento pakt ještě prodlouží dobu svého fungování.

"Za říjen se míra dodržování kvót zvýšila z 86 % na 92 % a největší signatáři Saudská Arábie a Rusko prokázali ochotu jednat o prodloužení dohody o dalších zhruba devět měsíců," říká Martin Vlček, analytik společnosti BH Securities.

Původně měla dohoda skončit v březnu roku 2018, nyní to tedy vypadá, že bude prodloužena minimálně do konce příštího roku. Ropné státy se na snížení těžby dohodly na konci září minulého roku, tehdy barel Brentu vyšel zhruba na 45 dolarů.

Pro současný růst cen jsou i další důvody. "Druhým důvodem je propad produkce z oblasti kurdského Kirkúku, kde iráčtí vojáci obsadili ropná pole," říká Boris Tomčiak, analytik společnosti Finlord. "Aktuální růst ceny je navíc podpořen dobrými makroekonomickými daty z hlavních světových ekonomik, který znamená zvýšení poptávky po ropě," dodává Václav Kučera, analytik společnosti Colosseum.

Pohonné hmoty v Česku tedy budou zdražovat. "Zdražení pocítíme už příští týden, přičemž růst cen by v listopadu měl být na úrovni 30 až 40 haléřů na litr," říká Tomčiak. Podle něj je zároveň velmi pravděpodobné, že vzestup cen ropy i pohonných hmot bude pokračovat i v prosinci.

Litr pohonných hmot se v říjnu v Česku podle společnosti CCS prodává za průměrnou cenu 29,60 koruny, což je o více než korunu méně než v lednu (30,69 Kč) a o 79 haléřů více než v srpnu.

 

Právě se děje

Další zprávy