U Prahy vzniká největší nákupní zóna za posledních deset let, první obchody otevřou už příští rok

Jana Králová
16. 12. 2017 18:41
Zóna, která bude napojena na dálniční exity E6 a E8, zabere 39 hektarů, což je rozloha téměř deseti Václavských náměstí.
Komerční zóna Čestlice - Průhonice na vizualizaci
Komerční zóna Čestlice - Průhonice na vizualizaci | Foto: Domo Development

Praha - V těsné blízkosti jihovýchodního okraje Prahy vyroste u dálnice D1 směrem na Brno největší maloobchodní zóna v Česku za posledních deset let. Společnosti Domo Development a PSJ Investors dokončily kompletní infrastrukturu k projektu Komerční zóna Čestlice - Průhonice.

"První obchody tu otevřou už příští rok. První etapa je již prodána. Ve druhé etapě jsou ještě poslední dva pozemky neobsazené. Umístíme zde značky, které v této lokalitě nebyly doposud zastoupeny," říká Jakub Andrle, ředitel developerské firmy CBE Development, která se na projektu také podílí.

Zóna, která bude napojena na dálniční exity E6 a E8, zabere 39 hektarů, což je rozloha téměř deseti Václavských náměstí. První etapa zabere šestnáct hektarů. Developeři tu investují zhruba 1,5 miliardy korun.

V areálu bude například hypermarket nebo multibrandové obchodní centrum, upřesnil deník E15. Konkrétní značky zatím stavitelé zóny tají. Dříve se hovořilo také o novém obchodním domě Ikea - pátém v Česku. Firma to ale dosud nepotvrdila. "V současnosti vyhodnocujeme více variant v Praze," sdělila deníku E15 mluvčí Ikea Zdenka Pecková

Developer slibuje vysadit v okolí komerční zóny nadstandardní množství zeleně a vybuduje nový biokoridor. Obci Průhonice pak přispěl na vybudování místní čističky odpadních vod více než 47 miliony korun a na modernizaci vodovodní sítě téměř 30 miliony korun.

Vedle protihlukových stěn vybudovala firma i retenční nádrže za 42 milionů korun. "Posílili jsme vodovodní přivaděč pro Čestlice a Průhonice, takže lidem poteče v létě více vody. Naopak nežádoucí vodu, která z pole prudce teče při přívalových deštích, budeme umět pomocí větších retenčních nádrží usměrnit. Díky tomu už nebude oblast trpět nečekanými lokálními záplavami," říká Andrle.

"Investor poskytl obci příspěvek i na její rozvoj a umožnil výstavbu nové tělocvičny. Peníze zbyly také na rozšíření kapacity základní školy. Obec by na tato opatření neměla peníze," uvádí starosta Čestlic Petr Šachl.

 

Právě se děje

Další zprávy