Tykač ovládne Severní energetickou, fúzi povolil antimonopolní úřad

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 5. 2016 12:53
Poté, co Tykač získal podíly od dvou dosavadních spolumajitelů Tomáše Fohlera a Jana Dienstla, kontroluje nyní sto procent Severní energetické. Ta provozuje například hnědouhelný povrchový lom ČSA, úpravnu hnědého uhlí v Komořanech a elektrárnu Chvaletice.
Pavel Tykač
Pavel Tykač | Foto: ČTK

Brno - Podnikatel Pavel Tykač získá prostřednictvím lucemburské firmy Haltixar výlučnou kontrolu nad těžařskou firmou Severní energetická. Spojení obou společností povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rozhodnutí je pravomocné.

Severní energetická

  • Současné jméno nese společnost od srpna 2013, předtím byla jako Litvínovská uhelná součástí skupiny Czech Coal. Litvínovská uhelná vznikla v roce 2008 při dělení někdejší Mostecké uhelné.
  • Majiteli Severní energetické jsou finančníci Jan Dienstl (30 procent) a Tomáš Fohler (30 procent), 40 procent firmy pak patří společnosti Haltixar, za kterou stojí Pavel Tykač. Fohler koncem loňského roku oznámil, že z firmy odejde, Tykač pak řekl, že by se Severní energetická měla opět stát součástí Czech Coal.
  • Severní energetické patří povrchový důl ČSA, který má nejistou budoucnost. Kvůli územním limitům těžby, které chrání obec Horní Jiřetín před zbořením a nedovolují těžbu na okraji Litvínova, je důl se zásobami zhruba 20 milionů tun uhlí v útlumu, skončit by měl kolem roku 2022. Za limity těžby se nachází 750 milionů tun uhlí, které by podle Dienstla umožnily prodloužit životnost dolu o 150 let. Vláda loni v říjnu rozhodla ponechat limity na dole ČSA v platnosti.
  • Společnost provozuje i utlumovaný hnědouhelný důl Kohinoor a hlubinný důl Centrum, který letos s těžbou skončil.
  • Společnost předloni získala od Obvodního báňského úřadu v Mostě povolení k těžbě hnědého uhlí v bočních svazích lomu ČSA, čímž získala přístup zhruba k milionu tun uhlí. Těžba hlubinným způsobem zde potrvá zhruba pět let.
  • V roce 2013 Severní energetická koupila od ČEZ tepelnou elektrárnu Chvaletice na Přeloučsku.
  • Loni firma zaznamenala nárůst těžby o devět procent na čtyři miliony tun, v roce 2014 vytěžila 3,7 milionu tun a rok dříve 3,4 milionu tun hnědého uhlí. V roce 2014 měla společnost výnosy 5,8 miliardy a vykázala čistý zisk 1,35 miliardy korun.
  • Firma k 31. prosinci 2014 zaměstnávala 946 lidí, kvůli útlumu těžby ale již desítky lidí propustila.

Tykač ovládá skupinu Czech Coal Group. Severní energetická provozuje například hnědouhelný povrchový lom ČSA, úpravnu hnědého uhlí v Komořanech a elektrárnu Chvaletice. Tykač chce spojit Czech Coal Group a Severníenergetickou do jedné skupiny.

"Spojení do jedné skupiny umožní lépe čelit nepříznivé situaci na energetickém trhu. Abychom obstáli, bude třeba významně racionalizovat provoz jednotlivých společností," uvedl Tykač v reakci na rozhodnutí ÚOHS.

Poté, co Tykač získal podíly od dvou dosavadních spolumajitelů Tomáše Fohlera a Jana Dienstla, kontroluje nyní sto procent Severní energetické. "Zatímco Tomáš Fohler se rozhodl ukončit své aktivity v oblasti hnědouhelné energetiky, s Janem Dienstlem jsem se dohodl na pokračování spolupráce. Získá také podíl na celé skupině," popsal Tykač.

Kromě dosavadního majetku Severní energetické bude v téže skupině také důl Vršany, obslužná společnost Coal Services a další firmy orientující se na specifické potřeby v rámci hnědouhelné energetiky.

Úřad se ve správním řízení zabýval zejména oblastmi dodávek hnědého uhlí, výroby a velkoobchodních dodávek elektrické energie, obchodu s elektřinou či výroby a dodávek tepelné energie. Právě v těchto sférách se totiž aktivity Czech Coal Group a Severní energetické překrývají nebo na sebe navazují.

Nakonec úřad podle předsedy Petra Rafaje dospěl k závěru, že posuzované spojení nevzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže na relevantních trzích.

 

Právě se děje

Další zprávy