Tvrdší než EU. John žene top manažery do fronty na úřad

Petr Kučera Petr Kučera
25. 11. 2010 16:40
Zahraniční investory v Česku zneklidnila novela zákona o pobytu cizinců
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Firmy působící v Česku, zaměstnávající špičkové manažery nebo například IT odborníky ze zemí mimo Evropskou unii, bijí na poplach. Česku prý hrozí ostuda, odliv zahraničních investic a zvýšení nezaměstnanosti.

Důvodem je vládní novela zákona o pobytu cizinců, kterou už schválili poslanci a nyní o ní rozhodnou senátoři. Pokud projde beze změn, výrazně se od příštího roku zvýší byrokracie kolem udělování povolení k pobytu.

Novela mimo jiné ruší možnost zastoupení (plné moci) při vyřizování povolení k pobytu. Cizinci ze zemí mimo EU - včetně nejvyšších manažerů například z USA - tak budou muset na úřad přijít osobně, a to hned třikrát.

Nově je pak v Česku čeká i pořízení otisků prstů pro doklad s biometrickými údaji. Při každé změně adresy tuzemského pobytu nebo pracovního zařazení budou muset zajít na úřad a otisky prstů "aktualizovat".

Novela je přísnější než předpisy Evropské unie, upozorňují kritici těchto změn. Mezi ně patří hlavně zahraniční společnosti působící v Česku, které jsou členy Svazu průmyslu a dopravy nebo Americké obchodní komory v ČR.

Jak zpřísnění vysvětluje ministerstvo vnitra, které jej navrhlo? Cílem je prý hlavně ochrana žadatelů o práci před nekalými praktikami agentur, které od nich často vybíraly vysoké poplatky za vyřízení žádostí. Známé jsou například případy z Vietnamu nebo Mongolska.

Stačila jedna návštěva

Dosud v praxi stačila jediná osobní návštěva úřadu, aby zahraniční zaměstnanec dokázal, že skutečně existuje. Zbývající záležitosti mohl vyřídit v zastoupení (s využitím plné moci) nebo korespondenční formou.

"V praxi tedy zájemce podal žádost osobně, ale pro vyzvednutí samotného dokladu pak už mohl někoho za sebe poslat, nebo naopak," říká Ladislav Smejkal z advokátní kanceláře White&Case.

"Nově by zahraniční pracovník musel osobně přijít nejen se žádostí, ale také se pak dostavit k pořízení otisků prstů a potřetí ještě kvůli vyzvednutí dokladu," vysvětluje obsah novely.

Nedůstojnou a mnohdy časově komplikovanou návštěvu obecního úřadu by pak pracovník z nečlenské země EU musel absolvovat při každé změně údajů. "Stačilo by například, aby o pár ulic změnil tuzemský pobyt nebo své pracovní zařazení, byť v rámci stejné firmy," říká Smejkal.

Neúplná žádost? Doplnění už nestačí

Firmy kritizují také další novinku. "Při takzvané neúplné žádosti už úřady nevyzvou žadatele k doplnění jako dosud, což bylo možné i korespondenčně. Zájemce bude muset osobně doručit novou, už kompletní žádost," vysvětluje advokát. Hrozí tedy, že mezitím uplynou potřebné lhůty a povolení skončí, což znamená nutnost rychle vycestovat z Česka, často s celou rodinou.

Kvůli zařizování v tuzemsku navíc čekají některé zaměstnance delší cesty než dosud. Část kompetencí cizinecké policie totiž převezme ministerstvo vnitra, takže se "přesunou" z místní úrovně na úroveň krajů.

Součástí novely je také výrazné zvýšení správních poplatků. Například vydání povolení k pobytu zdraží z 1000 na 2500 korun, změna v průkazu o povolení k pobytu z 300 na 1000 korun. Výnos má přispět i na provoz nového systému dokladů s biometrickými údaji.

Varování od významných investorů

Zástupci automobilek, IT společností i dalších významných investorů hovoří o velice vážném problému a v neoficiálních vyjádřeních uznávají, že na tento dopad chystané novely přišli pozdě, prakticky až po schválení ve sněmovně. Doufají ale, že se jim podaří zmírnit novelu ještě během projednávání v Senátu.

"Řada našich členských firem, například významných IT společností či výzkumných center, pravděpodobně kvůli této změně omezí počty zaměstnanců," říká Weston Stacey, výkonný ředitel Americké obchodní komory v ČR.

"Situace, kdy každý špičkový zahraniční manažer bude muset třikrát osobně stát několik hodin na úřadu a opakovaně si bude muset nechat snímat biometrické údaje, je pro nadnárodní společnosti jen těžko přijatelná. Na rozvoj české ekonomiky by mohla mít negativní dopad," varuje také Radek Špicar, poradce Svazu průmyslu a dopravy pro hospodářskou politiku

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Většina firem porušuje zákon. Přispějí státní pokladně?
Změna plánu: Lhůta na doměření daní se zatím nezvýší
Živnostníci, těšte se. Ubyde papírů a zlevní televize

Stacey připomíná, že většina zahraničních manažerů a expertů požaduje při nástupu zaměstnání dalších šest až deset pomocných pracovníků. Úbytek těchto cizinců by se podle něj projevil nejen několikamilionovým poklesem daňových příjmů, ale také snížením zaměstnanosti českých občanů.

Proti nelegální práci

Cílem zpřísnění je podle ministerstva vnitra omezit závislost žadatelů na zprostředkovatelích. Stát chce také omezit případy, kdy jsou žádosti zastupitelským úřadům zasílány poštou od zájemců, kteří už pobývají na území České republiky.

V důvodové zprávě k návrhu novely také ministerstvo uvádí, že zastupitelský úřad bude moci v odůvodněných případech osobní návštěvu nevyžadovat - například kvůli velké vzdálenosti.

Novela jako celek především zavádí do českého práva příslušné předpisy Evropské unie. Hlavním cílem je omezení nelegálního zaměstnávání a účinnější kontroly. Nově také stanoví, že cizinci musí mít sjednáno dostatečné zdravotní pojištění.

Nad rámec unijních norem pak česká vláda zavádí spoluodpovědnost zaměstnavatelů či zprostředkovatelů. Zjednodušeně řečeno budou muset platit státu náklady spojené s vyhoštěním cizince, který v Česku pobýval bez platného povolení - zejména výdaje na přepravu zpět, ubytování či stravování. Firma se nicméně povinnosti zprostí, pokud prokáže, že nezanedbala stanovené kontroly.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
E-občanka měla nahradit i řidičák. Na to ale zapomeňte
Drábkův plán: Minimální mzda se má lišit kraj od kraje
Služební cesty: Za auto teď dostanete míň, za jídlo víc

Firmy také budou muset strpět pobytové kontroly prováděné na pracovištích, a to i mimo provozní dobu.

Novela zavádí i takzvanou modrou kartu. Cizincům s vysokou kvalifikací umožní snadněji získat pracovní povolení, pokud o ně má zdejší zaměstnavatel zájem. Novinka tak doplní už existující zelené karty, určené zájemcům o pozice, o něž nemají zájem čeští občané.

 

Právě se děje

Další zprávy