Jaroslav Tvrdík se stal novým šéfem Pivovarů Lobkowicz Group

ČTK ČTK
24. 10. 2018 18:30
Pokračuje tak obměna vedení firmy po odchodu předsedkyně dozorčí rady Marcely Hrdé v polovině září. Skupinu ovládá čínská společnost CEFC.
Jaroslav Tvrdík.
Jaroslav Tvrdík. | Foto: ČTK

Praha - Novým předsedou představenstva skupiny Pivovary Lobkowicz Group (PLG), jednoho z předních českých výrobců piva, se ve středu stal Jaroslav Tvrdík. Skupinu ovládá čínská společnost CEFC. Místopředsedou představenstva skupiny se stal Roman Náhončík a členem Marian Severa. V představenstvu naopak skončil provozní ředitel pivovaru Vladimír Chmelíček. Firma to sdělila v tiskové zprávě.

Obměnila se i dozorčí rada, do které byli jmenováni Štefan Füle, Ťia-ning Čchiang a Gabriela Šímová.

Pokračuje tak obměna vedení firmy po odchodu předsedkyně dozorčí rady Marcely Hrdé v polovině září, už dříve skončil v představenstvu firmy Josef Hehejík.

Hrdá po ukončení působení ve vedení české společnosti CEFC Group (Europe) Company skončila také ve vedení firem, které skupina vlastní. Jde například o společnosti Travel Service, Žďas nebo Florentinum Asset. Zástupkyní generálního ředitele pro strategii skupiny CITIC Group, která vykonává akcionářská práva nad CEFC Europe, je nyní Číňanka Sia Žen.

Původně soukromá skupina CEFC letos kvůli vysokému zadlužení upadla do problémů. Zakladatel firmy Jie Ťien-ming navíc skončil v čínském vězení. Po překotném vývoji na jaře výkon akcionářských práv nad CEFC Europe převzala CITIC, která je státní firmou.

CITIC Group založila v Česku CITIC Europe jako platformu pro svoji expanzi v Evropě. Podle informací ČTK bude česká CEFC Group (Europe) Company dceřinou společností CITIC Europe. Vedle toho bude CITIC Europe vykonávat akcionářská práva ve společnostech Travel Service, Médea a Empresa, J&T a právě v Pivovarech Lobkowicz.

CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

Skupinu PLG tvoří pivovary v Protivíně, Uherském Brodě, Jihlavě, Hlinsku, Klášteře nad Jizerou, Vysokém Chlumci a Černé Hoře. Mezi hlavní značky patří Lobkowicz, Rychtář, Klášter, Platan, Ježek, Černá Hora a Uherský Brod.

Pivovary Lobkowicz Group byly předloni ve 106milionové ztrátě s obratem 1,25 miliardy korun, loňské výsledky zatím skupina nezveřejnila.

Tvrdík je mimo jiné předsedou představenstva fotbalového klubu SK Slavia Praha. Před rokem 2010 byl volebním manažerem ČSSD. Vedl i tým poradců někdejšího premiéra Jiřího Paroubka.

Související video: Rozhovor DVTV s Jaroslavem Tvrdíkem.

Česko je pro Číňany přitažlivé, je tu zdravý finanční sektor i čistý vzduch, manažeři si tady kupují domy a jezdí sem s rodinami, říká Jaroslav Tvrdík | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy