Tvrdík jde do dozorčí rady CITIC Europe. Z vedení CEFC na vlastní žádost odchází Hrdá

ČTK ČTK
10. 9. 2018 15:35
Podle obchodního rejstříku odstoupila z představenstva společnosti Hrdá na vlastní žádost. Ze všech struktur kolem CEFC ale dosud nezmizela.
Jaroslav Tvrdík
Jaroslav Tvrdík | Foto: Milan Kammermayer

Praha - Do dozorčí rady nově založené společnosti CITIC Europe přichází Jaroslav Tvrdík. Po dvou a půl letech naopak skončila ve vedení české části čínské skupiny CEFC manažerka Marcela Hrdá. Vyplývá to z informací v obchodním rejstříku, upozornil na ně server E15. Z dalších českých zástupců zůstávají v představenstvu CEFC Jaroslav Tvrdík a Štefan Füle. Čínská skupina CITIC nyní CEFC ovládá.

Podle dokumentů zveřejněných v obchodním rejstříku odstoupila z představenstva společnosti Hrdá na vlastní žádost. Ze všech struktur kolem CEFC ale dosud nezmizela. Zatím je stále předsedkyní dozorčí rady skupiny Pivovary Lobkowicz. Manažerka v minulosti řídila například televizní skupinu Barrandov nebo Českou poštu.

Původně soukromá skupina CEFC letos kvůli vysokému zadlužení upadla do vážných problémů. Zakladatel firmy Jie Ťien-ming navíc skončil v čínském vězení. Po překotném vývoji na jaře skupinu převzala státní firma CITIC.

CITIC Group nyní založila v Česku CITIC Europe jako platformu pro svoji expanzi v Evropě. "CITIC Europe má zájem spolupracovat s českými a evropskými partnery na principech oboustranně výhodné spolupráce. Věcně příslušné úřady pro ochranu hospodářské soutěže ČR a Německa již povolily převzetí aktiv CEFC China v ČR společností CITIC Group. Nyní transakce stále probíhá," sdělila ČTK CITIC.

Podle informací ČTK bude česká CEFC Group (Europe) Company dceřinou společností CITIC Europe. Vedle toho bude CITIC Europe vykonávat akcionářská práva ve společnostech Travel Service, Médea a Empresa, J&T a Pivovary Lobkowicz. K tomu pak bude rozvíjet nové vlastní projekty.

CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy korun).

CITIC Group byla založena v roce 1979 jako první čínská investiční společnost s cílem přilákat zahraniční kapitál, představit moderní technologie a zavádět nejnovější mezinárodní postupy do fungování a řízení podniků. Je hlavním sponzorem čínské fotbalové Superligy a své aktivity rozvíjí ve více než stovce zemí světa.

Začátkem září uvedla na internetových stránkách South China Morning Post, že CEFC jedná o prodeji svého majetku v Česku CITIC za celkem 6,7 miliardy jüanů (21,8 miliardy korun). To je o 44 procent méně, než činila účetní hodnota majetku v květnu, kdy dosáhla 1,5 miliardy eur (38,6 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy