Akcionáři CME schválili převzetí TV Nova miliardářem Kellnerem. Zaplatí 48 miliard

Aktualizováno 27. 2. 2020 17:45
Akcionáři mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME) na dnešní valné hromadě schválili nabídku na převzetí CME firmou PPF miliardáře Petra Kellnera. Hodnota transakce činí asi 2,1 miliardy dolarů (více než 48 miliard Kč). Součástí CME jsou televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy včetně české skupiny Nova.
Výroční zpráva PPF 2018 (reprofoto)
Výroční zpráva PPF 2018 (reprofoto) | Foto: Matej Slávik

Akcionáři hlasovali o dohodě den poté, co americký republikánský senátor Marco Rubio prohlásil, že chce, aby vláda USA prověřila bezpečnostní dopady prodeje CME.

CME podepsala smlouvu s dceřinými společnostmi skupiny PPF loni v říjnu. Podmínkou dokončení transakce je ale souhlas akcionářů CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí. CME provozuje televizní stanice vedle Česka také v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku. Již dříve CME uvedla, že očekává, že transakce bude dokončena v polovině letošního roku.

Rubio nyní svou žádost o prověření dohody odůvodnil vazbami firmy PPF na Čínu. Podle něj PPF v minulosti v Česku jednala "jako čínský zástupce". Senátor rovněž upozornil na to, že telekomunikační společnosti vlastněné firmou PPF spolupracují s čínskou firmou Huawei na rozvoji mobilních sítí páté generace (5G).

PPF ale ve vyjádření zaslaném ČTK uvedla, že americký zákonodárce vychází z nepravdivých informací.

Schválení transakce akcionáři se všeobecně očekávalo. Zhruba třetinový podíl v CME v roce 2009 koupila americká společnost Time Warner, která jej v dalších letech zvýšila těsně pod 50 procent. Firmu Time Warner později převzal americký telekomunikační gigant AT&T a přejmenoval na Warner Media. Jejím prostřednictvím v CME drží většinový podíl.

CME loni zvýšila provozní zisk o šest procent. V konstantních kurzech se zvýšil o 11 procent na 187,3 milionu dolarů. Firma také splatila dluh v objemu 150 milionů eur. V České republice CME zvýšila provozní zisk OIBDA o 7,4 procenta na 101,6 milionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy