Tuzemské banky odolají i velké krizi, potvrdily testy ČNB

ČTK ČTK
10. 12. 2014 11:14
Hlavním zdrojem odolnosti sektoru je jeho vysoká kapitálová přiměřenost, která ke konci září 2014 přesáhla 18 procent, uvedla ČNB.
Peněz je dost. (ilustrační foto)
Peněz je dost. (ilustrační foto) | Foto: Jan Langer

Praha - Bankovní sektor v Česku je dostatečně odolný vůči případným negativním šokům. Vyplývá to z výsledků zátěžových testů bankovního sektoru, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Kapitálová vybavenost celého odvětví by zůstala výrazně nad osmiprocentním regulatorním minimem i v zátěžovém scénáři, který hypoteticky předpokládá silný pokles ekonomické aktivity v ČR i zahraničí.

Hlavním zdrojem odolnosti sektoru je jeho vysoká kapitálová přiměřenost, která ke konci září 2014 přesáhla 18 procent, uvedla ČNB.

Čekalo se to

"Výsledky testů lze obecně hodnotit pozitivně, na druhou stranu však takové výsledky byly vzhledem k dlouhodobě příznivým ukazatelům tuzemských bank očekávatelné," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Dlouhodobě příznivé výsledky zátěžových testů jsou podle něj způsobeny několika faktory. "Za prvé, banky jsou velmi dobře kapitálově vybaveny, čímž jsou schopny absorbovat vysoké ztráty. Za druhé, i v krizových letech si udržely vysokou ziskovost a zisky bank obecně slouží jako první polštář ke krytí ztrát. Za třetí, tuzemský sektor má vysoký objem depozit, a je tak velmi likvidní - to znamená, že má dostatek stabilních zdrojů financování v krizových situacích," uvedl.

Zátěžový scénář počítá s deflací

Při hodnocení odolnosti sektoru byly použity základní a zátěžový scénář. Základní scénář předpokládá mírný pokles tvorby provozního zisku, meziročně vždy zhruba o pět procent, kvůli přetrvávající vysoké konkurenci ve všech oblastech trhu. Ta spolu s prostředím nízkých úrokových sazeb vede k poklesu úrokových i poplatkových zisků, a to i přes předpokládané oživení úvěrové aktivity.

Zátěžový scénář předpokládá razantní propad provozních zisků, které by v horizontu testů klesly proti roku 2013 kumulativně o zhruba 38 procent.

Základní scénář je založen na listopadové makroekonomické prognóze ČNB a předpokládá v letošním a příštím roce růst ekonomické aktivity o 2,5 procenta. V zátěžovém scénáři se Evropa ocitá v deflaci. Předpokládá konec oživení v eurozóně a výrazný pokles ekonomické aktivity v EU. Kvůli poklesu zahraniční poptávky se v něm česká ekonomika navrací do recese.

Výsledky listopadových zátěžových testů byly provedeny na datech k 30. září 2014 a zaměřují se na horizont následujících tří let.

 

Právě se děje

Další zprávy