Dá se v něm lépe dýchat i komunikovat. Česká 3D tiskárna vymyslela vlastní respirátor

ČTK ČTK
22. 10. 2020 12:29
Průhledný respirátor s vysokou účinností vyvinula firma 3D tiskárna v Turnově na Semilsku. Vzhled a technické provedení respirátoru zaujaly mezinárodní porotu na soutěži German Design Awards, která turnovský nápad ocenila zvláštním uznáním v kategorii Lékařská, rehabilitační a zdravotní péče.

Firma teď chystá sériovou výrobu, peníze na ni chce získat na crowdfundingovém portálu Hithit. Ve čtvrtek o tom informoval vedoucí projektu Lukáš Berndt.

Na vývoji průhledného respirátoru, jehož využití v praxi zachycuje toto video, s nadstandardním dechovým komfortem pracovali v turnovské firmě půl roku. Průhledná maska umožňuje vidět mimiku a ústa uživatele, který se v ní nepotí a může volně dýchat.

Respirátor lze používat opakovaně. Výměnné jsou pouze HEPA filtry, které 3D tiskárna vyvinula a vyrábí. "Aktuálně probíhá certifikace masky na Výzkumném ústavu bezpečnosti práce v Praze," doplnil Berndt.

"Zareagovali jsme na potřeby, které k nám jako firmě pracující s 3D tiskem dolehly od zdravotníků a učitelů. Napadlo nás, že je možné vytvořit respirátor s vysokou mírou ochrany a zároveň nezakrýt jejich tváře," řekl k výrobku majitel firmy Peter Knobloch.

Maska by podle něj mohla najít využití především v oborech, kde tvář zakrytá filtrační maskou nebo rouškou způsobuje problémy v mezilidské komunikaci, jako je třeba péče o sluchově postižené, seniory, dětské pacienty, a v řadě dalších odvětvích. Respirátor nabízí ochranu vyšší než běžná maska FFP3, díky hydrofilní vnitřní vrstvě se nemlží a nezamlžuje ani brýle uživatele.

3D tiskárna v Turnově se zabývá stavbou prototypových modelů včetně profesionální povrchové úpravy na přání zákazníka. Start-up kampaň na zahájení sériové výroby masky zahájí firma na portálu Hithit v pondělí 26. října. Kompletní set respirátoru a dvou filtrů bude možné pořídit za 999 korun, po spuštění sériové výroby se bude prodávat za 1499 korun.

Video: Čeští vědci mají respirátory z 3D tiskáren za pouhý týden. Malý zázrak, říká expertka

Čeští vědci mají respirátory z 3D tiskáren za pouhý týden. Malý zázrak, říká expertka | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy