Turecká centrální banka se vzepřela Erdoganovi a zvýšila úroky

ČTK ČTK
24. 11. 2016 16:19
Centrální banka v Turecku zvýšila úrokové sazby. Chce tím zastavit pád liry, která oslabuje kvůli politické situaci. Centrální bankéři se pro růst sazeb rozhodli navzdory tlaku prezidenta Erdogana na zlevňování úvěrů.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. | Foto: Reuters

Istanbul – Turecká centrální banka poprvé za téměř tři roky zvýšila úrokové sazby. Vzepřela se tím tlaku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na zlevňování úvěrů. 

Banka zpřísnila měnovou politiku zejména proto, aby zastavila propad měny, která letos kvůli zhoršení domácí politické a bezpečnostní situace ztratila asi 14 procent hodnoty. Propad turecké liry se zrychlil se silným růstem dolaru po prezidentských volbách v USA před dvěma týdny.

Banka zvýšila základní sazbu na týdenní repo úvěry o půl procentního bodu na osm procent. Bylo to více než maximálně čtvrtprocentní nárůst, který čekala většina ekonomů oslovených agenturou Reuters. O čtvrt procentního bodu zvýšila banka svou jednodenní zápůjční sazbu.

Kurz liry ve čtvrtek dopoledne sestoupil na rekordní minimum 3,4211 za dolar, po rozhodnutí banky ale zpevnil na 3,3770. Akciový index istanbulské burzy mírně posílil.

Centrální banka letos dosud úrokové sazby snižovala navzdory vysoké inflaci, propadu kurzu liry a hrozbě ztráty investičního úvěrového ratingu. Erdogan se označuje za "nepřítele" vysokých úroků a opakovaně vyzývá ke snižování nákladů na úvěry. Doufá, že levnější půjčky pomohou ekonomice k silnějšímu růstu, který potáhne domácí spotřeba.

"Pohyby směnného kurzu v důsledku nedávného zvýšení globální nejistoty a zvýšené rozkolísanosti přinášejí riziko pro inflační výhled," zdůvodnila banka svůj krok. Ekonomové její rozhodnutí přijali vesměs kladně.

Erdogan krátce před dnešním zasedáním měnového výboru banky prohlásil, že má právo centrální banku kritizovat, i když je nezávislá. "Od té doby, co jsem před 14 lety přijal práci na vedení Turecka, jsem dostatečně nepokročil jen v několika málo oblastech. Jednou z nich je snižování úrokových sazeb," řekl prezident v projevu na burze. "Nemám nic proti nezávislosti centrální banky, nemohu ale dovolit, aby vysoké úrokové sazby šly proti vůli a právům lidu," dodal.

Turecký ministr hospodářství Nihat Zeybekci ale krok centrální banky podpořil, uvedla agentura Bloomberg. Erdoganův poradce Cemil Ertem řekl, že rozhodnutí ukázalo, že banka používá své nástroje nezávisle a efektivně.

 

Právě se děje

Další zprávy