Tuny vepřového z Británie musí pryč z českého trhu, maso není zkontrolované

ČTK ČTK
24. 6. 2016 15:35
Celkem 20 tun vepřového kolene od neregistrovaného britského výrobce se dostalo na trh začátkem letošního roku. Zmražené maso distribuovala firma Bidvest, která však podle Státní veterinární správy (SVS) nenese za dovoz nezkontrolovaného masa odpovědnost. Protože maso nebylo zkontrolované, je potenciálně nebezpečné.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Maso Planá

Praha - Na český trh se začátkem letošního roku dostalo 20 tun vepřového kolene od neregistrovaného britského výrobce, výrobek se nyní stahuje z trhu. Zmražené maso distribuovala firma Bidvest, která však podle Státní veterinární správy (SVS) nenese za dovoz nezkontrolovaného masa odpovědnost. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí SVS Petr Pejchal. Protože maso nebylo zkontrolované, je potenciálně nebezpečné.

Veterináři se o výrobku dozvěděli až nyní z evropského systému rychlého varování. Výrobce nebyl v Británii registrovaný, nekontrolovala ho tak tamní veterinární správa. "Tuzemští příjemci přijali zboží v dobré víře a nenesou za dovoz nezkontrolovaného zboží odpovědnost," uvedl Pejchal.

Britská společnost Elmgrove Food Limited měla přitom zpracovávat maso bez schválení a registrace u veterinářů od září 2015 do letošního dubna.

Maso by mělo být spotřebované do roku 2017, je tedy možné, že ho mají někteří odběratelé stále na skladě. "Jde o vepřové koleno na gril hluboce zmrazené DV a o vepřové koleno zadní SK hluboce zmrazené, identifikační značka masa je UK 2577 EC. Pokud někdo z odběratelů zjistí, že má výše uvedené zboží na skladě, je povinen je vrátit distributorovi. Maso bude následně neškodně zlikvidováno," dodal mluvčí SVS.

Veterináři již letos zatím zadrželi přes 120 tun potravin z dovozu, meziročně o třetinu více. Převažovalo maso a produkty rybolovu, šlo i o 20 tun mléčných výrobků nebo několik set tisíc vajec. Většina prohřešků byla administrativního rázu, potraviny byly buď špatně označené, chyběly jim řádné dokumenty nebo nebyl jejich dovoz nahlášený. Část potravin veterináři odstranili, část vrátili do země původu.

 

Právě se děje

Další zprávy