Tuňák za 16 milionů korun. V Japonsku proběhla tradiční novoroční aukce, výherce se nezměnil

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
5. 1. 2017 16:05
Tuňáka o váze 212 kilogramů koupil majitel sítě sushi barů. Jednalo se zřejmě o poslední aukci na vyhlášeném tokijském trhu Cukidži před jeho přemístěním. Japonci prvním věcem v roce přisuzují zvláštní význam, i proto je o prvního uloveného tuňáka v roce takový zájem.
Kijoši Kimura a jeho úlovek
Kijoši Kimura a jeho úlovek | Foto: Reuters

Tokio – Japonský majitel sítě sushi barů Kijoši Kimura koupil na dnešní aukci v Tokiu tuňáka obecného o váze 212 kilogramů za 74,2 milionu jenů (16,3 milionu Kč). Informovala o tom agentura AP s tím, že je to druhá nejvyšší částka v historii této tradiční novoroční dražby. Jednalo se zřejmě o poslední aukci na vyhlášeném tokijském trhu Cukidži před jeho přemístěním.

Kimura, jehož firma Kiyomura provozuje síť restaurací Sushi-Zanmai, v aukci zvítězil již šestý rok v řadě. "Je to trochu drahé," řekl po aukci s úsměvem. Japonci ale obecně prvním věcem v roce přisuzují zvláštní význam a věří, že jim takové úlovky přinesou štěstí.

Cena 74,2 milionu jenů zaplacená za tuňáka uloveného u severního pobřeží Japonska mnohokrát přesahuje loňskou vítěznou částku 14 milionů jenů. Rekord 155,4 milionu jenů za tuňáka o váze 222 kilogramů padl v roce 2013.

Nejlepší plátky tuňáka s vysokým obsahem tuku se v luxusních sushi barech v Tokiu prodávají i za 2000 jenů (asi 440 Kč) za kus. Maso, které má jemnou růžovou až červenou barvu, se vedle sushi používá i k přípravě sašimi. Obliba těchto pokrmů se přitom zvyšuje tak rychle, že kvůli vyššímu výlovu v mořích tuňáků ubývá a tato ryba je nyní na seznamu ohrožených druhů.

Největší světový rybí trh Cukidži měl být již v listopadu přesunut na jiné místo, aby uvolnil prostor pro silnici, která má být vybudována v rámci zlepšování infrastruktury před letní olympiádou plánovanou na rok 2020.

Plán byl ale pozdržen kvůli obavám ze znečištění půdy v navržené nové lokalitě, kde kdysi stávala plynárna. Tokijská vláda, která o přesunu 80 let starého rybího trhu rozhodla již před 15 lety, očekává výsledky ekologických testů z nové lokality v průběhu několika týdnů.

Zpoždění plánu umožnilo, aby se aukce, konaná pravidelně 5. ledna, ještě jednou uskutečnila na původním místě nedaleko luxusní čtvrti Ginza v centru Tokia.

Japonci konzumují až 80 procent tuňáka, který se ve světě vyloví. Většina ryb ulovených ve světových mořích také putuje do Japonska ke zpracování a spotřebě.

Šéfkuchař francouzského bistra Marthy's Kitchen Martin Petrák ukazuje recept na nejprodávanější jídlo z jeho zimního menu. | Video: Zdeněk Bašus
 

Právě se děje

Další zprávy