Tržby ve službách loni poprvé od roku 2008 stouply

ČTK ČTK
9. 2. 2015 10:09
K oživení přispěly zejména doprava a skladování. Nejvíce vzrostly tržby pracovním agenturám.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Poskytovatelům služeb se loni v meziročním srovnání zvýšily tržby o 0,6 procenta, což bylo poprvé od roku 2008. Nárůstu pomohla zejména doprava a skladování.

V samotném loňském čtvrtém čtvrtletí tržby klesly meziročně o 1,1 procenta, mezičtvrtletně byly nižší o 0,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Tržby dopravců a poskytovatelů skladů za celý rok meziročně stouply o 2,1 procenta. Podle statistiků se na tom podílela všechna odvětví s výjimkou poštovních a kurýrních služeb, jejichž tržby klesaly už třetím rokem.

Loni si meziročně polepšili i poskytovatelé informačních, komunikačních a administrativních činností. Nejvíce přitom vzrostly tržby pracovním agenturám, a to o 12 procent. Mírně stouply i tržby za ubytování, stravování a pohostinství. Naopak tržby v oblasti nemovitostí a v profesních a vědeckých činnostech meziročně klesly.

Tržby v dopravě a skladování ovlivnily i celkový vývoj tržeb od října do prosince. Dopravcům a poskytovatelům skladů se v tomto období tolik nedařilo, v meziročním srovnání utržili o 2,3 procenta méně. Na poklesu se podepsal hlavně vývoj ve skladování a vedlejších činnostech v dopravě, kde tržby klesly poprvé po dvanácti čtvrtletích růstu, uvedl ČSÚ.

S menšími útratami klientů se potýkala i odvětví ubytování a pohostinství, nemovitostí a profesních a technických činností. Naproti tomu vzrostly tržby za informační, komunikační a administrativní činnosti. Podle statistiků dál rostly například tržby vydavatelských a informačních činností a polepšily si i pracovní agentury.

 

Právě se děje

Další zprávy