EET funguje, chlubí se Babiš. Tržby v restauracích stouply na dvojnásobek

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
Aktualizováno 19. 1. 2017 13:43
Evidované tržby v prosinci dosáhly téměř 20 miliard korun, zatímco před rokem to bylo deset miliard. Podle kritiků jsou ale údaje ministerstva financí předčasné a nepřesné. V systému EET je již zapojeno více než 43 000 podnikatelů, dosud poslali 119 milionů účtenek. Důvěra veřejnosti převažuje a zůstává na stejné úrovni jako před startem systému, ukázal průzkum agentury STEM.
Andrej Babiš na jedné z kontrol při spuštění EET. Ilustrační snímek.
Andrej Babiš na jedné z kontrol při spuštění EET. Ilustrační snímek. | Foto: Martin Ťopek

Praha – Elektronická evidence tržeb slaví podle ministra financí Andreje Babiše první úspěchy. V prosinci podle statistik ministerstva stouply tržby zaregistrovaných restaurací a hotelů na dvojnásobek v porovnání se stejným obdobím předchozího roku.

Evidované tržby za prosinec 2016 dosáhly téměř 20 miliard korun, zatímco v prosinci 2015 to bylo jen deset miliard. "To jednoznačně vyvrací argument našich kritiků, že je EET pro podnikatele likvidační, a potvrzuje, že se jedná o zásadní krok k narovnání podnikatelského prostředí,“ říká Babiš.

Kritici ale jeho číslům nevěří. "Nárůst tržeb o 100 procent je nesmysl. V současné době ještě nejsou k dispozici přesná data – například z přiznání k DPH nebo z daňových přiznání. V systému ADIS (systém ministerstva financí – poznámka redakce) jsou navíc značné duplicity dokladů a je tam zapojena i část firem z druhé vlny zavádění EET," namítá Boleslav Buzek, zakladatel iniciativy Radostné Česko bez EET.

Andrej Babiš podle něj používá stejně špatnou argumentaci – stejně jako před třemi lety politici v Chorvatsku. "Tam z počátku výběr daní nepatrně stoupl, brzy ale klesl a musela se zvyšovat DPH," dodává Buzek. Právě chorvatským modelem se ministerstvo financí inspirovalo při zavádění EET.

Evidované tržby překonaly podle generálního ředitele finanční správy Martina Janečka původní odhady zhruba o čtvrtinu, v průběhu roku očekává jejich další nárůst.

Daňový efekt nárůstu je podle něj komplikovanější. Náměstkyně ministra pro oblast daní Alena Schillerová zopakovala, že podle konzervativního odhadu bude přírůstek výběru DPH díky EET jen v letošním roce asi 4,3 miliardy korun.

Do systému elektronické evidence tržeb se zatím zapojilo přes 43 000 podnikatelů, ministerstvo financí v něm eviduje 119 milionů účtenek.

"Údaje o nárůstu tržeb jsou důkazem toho, že zavedení EET mělo vliv na objem přiznaných tržeb. Přestože nárůst tržeb ovlivnil i pozitivní ekonomický vývoj ČR a zvýšení cen v restauracích, které zavedení EET provázelo, je vliv EET nepochybný," potvrzuje daňový expert společnosti Apogeo Jiří Žežulka.

O přínosu EET na nárůst výběru daně z příjmů však je podle něj zatím možné jen spekulovat, neboť bude záležet i na nákladech, které budou podnikatelé deklarovat při podávání daňového přiznání.

Babiš: Provozovatelé restaurací jsou spokojení

Za prosinec ukončilo podle Babiše činnost 104 podnikatelů, kteří podléhali první vlně elektronické evidenci tržeb; nově jich ale vzniklo 370. Za prosinec došlo také k více než stoprocentnímu nárůstu registrací k DPH z důvodu překročení limitu obratu.

"Funguje to, odmítám negativní dopad EET na podnikatelskou veřejnost. Většina provozovatelů je spokojena, problémy jsou většinou jen u dodavatelů zařízení," tvrdí Babiš. Informovanost veřejnosti je ale podle něj stále malá.

Opačný trend, než o jakém hovoří ministr, vykazují v oblasti živnostenských oprávnění pro provozování hostinské činnosti statistiky společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Loni v prosinci podle nich bylo nově založeno nebo obnoveno 2099 živností, zatímco přerušeno či ukončeno 2882 živností.

Veřejnost je spíše pro

V prosinci pohlíželo na EET jako na pozitivní opatření 63 procent Čechů, stejně jako loni v květnu. Dvě třetiny občanů nadále očekávají, že evidence zlepší výběr daní. O sedm bodů na 55 procent se zvýšil počet těch, podle kterých EET pomůže narovnat podnikatelské prostředí. Plyne to z průzkumu agentury STEM, která ho provedla pro Generální finanční ředitelství.

STEM v této souvislosti také zjišťoval, zda podle dotázaných bylo zavedení EET důvodem pro restaurace, aby zdražily své služby. Sedmapadesát procent lidí ale soudí, že to byla jen záminka. Podle třetiny občanů bylo zavedení evidence jen jedním z důvodů a podle desetiny to bylo jediným a hlavním důvodem, proč některé podniky zdražily.

Více než polovina veřejnosti si současně ale myslí, že by měl existovat způsob, jak jednoduše nahlásit nevydanou účtenku, případně ověřit skutečné zaevidování tržby.

Z hlediska politických preferencí dotázaných má EET nejvíce podporovatelů mezi voliči vládních koaličních stran ANO a ČSSD, u příznivců KDU-ČSL je podpora mírně nadpoloviční. Mezi sympatizanty opozičních ODS, TOP 09 a STAN jsou zhruba dvě pětiny těch, kteří opatření označují za pozitivní.

Další fáze od března

Elektronická evidence tržeb začala platit loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Po hotelech a restauracích se budou muset v další vlně od letošního března do EET zapojit maloobchodní a velkoobchodní firmy, což se dotkne odhadem asi 250 000 subjektů.

Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se pak do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

Minulý týden poslanci zamítli návrhy úlev v elektronické evidenci tržeb, s nimiž na poslední chvíli přišel sám Babiš. Ten neuspěl s návrhem, aby do systému nespadaly nákupy v e-shopech v těch případech, kdy zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti. Z evidence chtěl vyloučit i živnostníky s tržbami do 250 tisíc korun ročně, pokud se s finančním úřadem dohodnou na paušální výši daně.

Poslanci odmítli i výjimky navrhované nejmenší vládní stranou KDU-ČSL. Lidovci chtěli zrušit EET pro farmářské trhy, podnikatele s paušální daní a také pro všechny živnostníky s ročním obratem do 414 tisíc. Ti podle místopředsedy strany a ministra zemědělství Mariana Jurečky nemají k zatajování tržeb žádné důvody, protože po odečtu nákladů a dalších odpočtů neplatí žádné daně, a evidence tržeb tedy státu v tomto případě nic nevynese. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvažuje dokonce o zrušení třetí a čtvrté fáze EET – systém by se tedy netýkal řemeslníků a zbylých živnostníků.

EET je způsob evidence tržeb, kdy jsou údaje o každé transakci obchodníka posílány na státní správu. Podívejte se, co je k jejich užívání potřeba.
 

Právě se děje

Další zprávy