Lidé se nebojí budoucnosti a mohutně utrácí. Tržbám v obchodech pomáhá i růst platů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
5. 9. 2018 9:17
Lidé mají chuť nakupovat. Utrácejí především za zboží pro volný čas, IT, kosmetiku, módu, či vybavení domácností.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Maloobchodní tržby bez prodejů aut v červenci zrychlily meziroční růst na 5,6 procenta z červnových 2,1 procenta. Po očištění o kalendářní vlivy byly vyšší o 4,4 procenta. Nejrychleji přitom rostly už poněkolikáté internetové obchody a zásilkové služby. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad.

Tržby za nepotravinářské zboží se zvýšily o 8,8 procenta, za pohonné hmoty o 5,3 procenta a za potraviny o 2,2 procenta.

"Solidní růst maloobchodních tržeb pohání stále vysoká spotřebitelská důvěra nebo silný růst platů. K tomu se přidává jeden pracovní den navíc ve srovnání s předchozím rokem. Prodejům pomáhají také sezónní výprodeje, což potvrzuje i výrazný nárůst prodejů skrze internetové obchody a to až o 25 procent," vysvětluje analytik Raiffeisenbank František Táborský.

Významně se také dařilo prodeji elektroniky nebo automobilovému sektoru. V prodejnách s počítači a komunikačním zařízením byly tržby vyšší o 10,8 procenta. V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin vzrostly o 2,4 procenta, naopak ve specializovaných prodejnách potravin klesly o procento. Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly proti předchozímu měsíci o 0,5 procenta, meziročně o 6,9 procenta.

"Spotřebitelé mají chuť nakupovat, neobávají se budoucnosti a tak i více utrácejí především za zboží pro volný čas, IT, kosmetiku, módu atp. Na své si přicházejí i prodejci vybavení domácností s tím, jak si domácnosti vybavují své nové bydlení nebo obnovují to stávající v souladu s cyklem. V tomto je jednoznačně podporuje zvyšující se kupní síla podporovaná rychlým růstem mezd a rekordní zaměstnaností," dodává analytik ČSOB Petr Dufek.

Letní měsíce podle analytiků dohánějí slabší druhé čtvrtletí roku a tento trend by měl i nadále pokračovat. Pro celý letošní rok očekávají růst maloobchodních tržeb kolem šesti procent.

 

Právě se děje

Další zprávy