Vánoční nákupy se přesunuly do listopadu, potvrdila data. Češi utrácejí stále více

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 2. 2019 13:33
Tržby v maloobchodě bez aut se loni zvýšily meziročně o 4,8 procenta, rostou tak pátý rok za sebou. V samotném prosinci, kdy tradičně vrcholí vánoční nákupy, zvolnily meziroční růst na 3,1 procenta po listopadových 6,1 procenta. Meziměsíčně pak v prosinci loňského roku stagnovaly. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).
Foto: Ludvík Hradilek

Maloobchodní tržby bez aut loni rostly pátý rok za sebou, meziročně se zvýšily o 4,8 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad. Předloni růst činil 5,6 procenta. Podle analytiků byla spotřeba domácností loni hlavním tahounem české ekonomiky. V letošním roce tempo růstu tržeb v maloobchodu poleví, ale i nadále zůstane na velmi silné úrovni, dodali ekonomové.

"Jde o solidní výsledek, který však poprvé od roku 2014 nepřekonal hranici pěti procent. To potvrzuje, že ekonomika jako celek má svůj vrchol za sebou," uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

K růstu nákupů v obchodech přispívá podle analytiků především vysoká spotřebitelská důvěra podporovaná rekordní zaměstnaností a solidním růstem mezd. Nejvýraznější růst byl v lednu, kdy obchodníkům vzrostly tržby o 8,2 procenta. Naopak nejpomalejší tempo růstu bylo v září, 1,5 procenta.

V samotném prosinci skončily maloobchodní tržby mírně za očekáváním trhu, když zvolnily meziroční růst na 3,1 procenta po listopadových 6,1 procenta. Po očištění o kalendářní vlivy se zvýšily o 4,3 procenta. "Vše nasvědčuje tomu, že domácnosti letos nenechaly pořizování dárků na poslední chvíli, ale začaly s nakupováním už v dřívějších měsících," podotkla Monicka Junicke z Komerční banky.

Z hlediska forem prodeje pokračoval silný růst prodejů přes internet a zásilkové služby, i když prosinec v tomto ohledu představoval druhý nejpomalejší měsíční růst v loňském roce, poznamenal hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Tahounem růst tržeb byly opět prodeje nepotravinářského zboží, zájem byl především o počítače a telefony, oděvy a obuv, a o výrobky pro kulturu, sport a rekreaci.

Za celý loňský rok vzrostly tržby za prodej nepotravinářského zboží o 7,3 procenta, pohonných hmot o 4,1 procenta a potravin o 1,9 procenta.

Naopak tržby za prodej a opravy motorových vozidel se loni reálně meziročně snížily, a to o 2,3 procenta. Za opravy motorových vozidel klesly o 2,7 procenta a za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 2,1 procenta. Analytik UniCredit Bank Jiří Pour upozornil, že prodeje automobilů vykázaly první pokles od roku 2012 a nejhlubší pokles od krizového roku 2009. Prodeje utlumil mimo jiné přechod na nové emisní testy, kvůli němuž se ve druhé polovině loňského roku zadrhl automobilový segment v řadě zemí EU.

Letos bude podle analytiků růst maloobchodu zpomalovat. "Přesto náraz nebude tak výrazný jako u stavebnictví nebo průmyslu. Díky nizoučké nezaměstnanosti a silnému růstu reálných mezd bude zpomalování růstu maloobchodu pozvolné," uvedl Jiří Cihlář z Next Finance. Podle Petra Dufka z ČSOB se tak spotřeba nejspíše opět stane tím hlavním motorem poptávky pohánějící ekonomický růst.

 

Právě se děje

Další zprávy