Huawei je těžce poškozený letoun, varuje zakladatel firmy. Čísla vypadají hrozivě

ČTK ČTK
17. 6. 2019 12:16
Tržby čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei, který čelí obchodním restrikcím ze strany Spojených států, budou v letošním a příštím roce o 30 miliard dolarů (683 miliard korun) nižší, než se předpokládalo. Uvedl to v pondělí podle agentury AP zakladatel podniku Žen Čeng-fej. Svou firmu přirovnal k těžce poškozenému letadlu. V Česku má ovšem společnost stabilní postavení, ukázaly loňské hospodářské výsledky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Roční tržby by se podle zakladatele měly letos i napřesrok pohybovat kolem 100 miliard dolarů, zatímco v loňském roce dosáhly zhruba 105 miliard dolarů, napsala agentura AP.

Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to však dlouhodobě popírá. Spojené státy v polovině května zařadily Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, aby mohly čínské firmě dodávat své produkty.

Společnost Huawei podle zakladatele nepředpokládala, že odhodlání USA zlomit ji bude "tak silné a tak pronikavé". "Neočekávali jsme, že na nás zaútočí v tolika ohledech," uvedl Žen.

Agentura Bloomberg o víkendu uvedla, že firma Huawei se v důsledku amerických restrikcí připravuje na propad dodávek svých chytrých telefonů v zahraničí o 40 až 60 procent. Aby tento pokles kompenzovala, chce podle zdrojů Bloombergu v letošním roce získat až poloviční podíl na čínském trhu.

Společnost Huawei již minulý týden signalizovala, že americké restrikce mají negativní dopad na odbyt jejích chytrých telefonů. "Kdybychom se nesetkali s ničím neočekávaným, stali bychom se ve čtvrtém čtvrtletí světovou jedničkou. Nyní si ale musíme počkat o něco déle, než se nám to podaří," uvedl šéf strategie podniku Šao Jang.

V tuzemsku se výrobci zatím daří

V Česku se čistý zisk Huawei loni meziročně zvýšil o zhruba 60 milionů korun na 160 milionů Korun. Tržby jí stouply o asi miliardu na 7,65 miliardy Kč. Uvedl to server Lupa.cz. Podle něj výroční zpráva firmy za loňský rok uvádí, že "obchodní výsledky potvrzují stabilní postavení společnosti a její udržitelný růst na českém trhu".

Huawei je nyní druhým největším výrobcem chytrých telefonů za jihokorejským konkurentem Samsung. Analytici oslovení agenturou Reuters však v květnu uvedli, že odbyt telefonů Huawei by mohl letos v důsledku amerických sankcí klesnout až o čtvrtinu. Nevyloučili ani možnost, že telefony této značky by časem mohly zcela zmizet z globálního trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy