Tryskáče a šperky za miliony. Bankéřova žena musí Britům prokázat výdaje za luxus

ČTK ČTK
11. 10. 2018 12:34
Zamira Hadžijevová, jejíž muž byl odsouzen za zpronevěru, v Briánii utrácela za klenoty, prvotřídní víno a létala soukromým tryskáčem. V posledním desetiletí utratila v luxusním obchodě Harrods přes 16 milionů liber. Teď musí u soudu prokázat, že majetek nabyla legálně. Jinak jí hrozí, že přijde o dům a golfové hřiště.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Londýn - První osobou vyšetřovanou v rámci nových britských zákonů proti praní špinavých peněz se stala manželka vězněného ázerbájdžánského bankéře, která v uplynulém desetiletí utratila v luxusním londýnském obchodním domě Harrods přes 16 milionů liber (473 milionů Kč). Podle britského tisku to vyplývá z informací Národního kriminálního úřadu (NCA), které zazněly u vrchního soudu v Londýně.

Zamira Hadžijevová musí nyní u soudu prokázat, že svůj majetek nabyla legálně. V opačném případě hrozí, že přijde o dům v hodnotě 11,5 milionu liber (340 milionů Kč) v exkluzivní londýnské čtvrti Knightsbridge a o golfové hřiště v hrabství Berkshire.

Hadžijevová, která mimo jiné utratila dalších 22 milionů liber (650 milionů Kč) za různé nemovitosti, tvrdí, že ona ani její muž se ničeho nezákonného nedopustili.

Manžel Hadžijevové Cahangir Hadžijev byl od roku 2001 až do své rezignace v roce 2015 šéfem Mezinárodní banky Ázerbájdžánu (IBA). Rok poté byl odsouzen na 15 let vězení za podvody a zpronevěru.

Jeho žena podle britského tisku vedla ve Spojeném království luxusní životní styl. Utrácela mimo jiné za klenoty, prvotřídní víno a létala soukromým tryskáčem.

Pětapadesátiletá Hadžijevová se stala prvním terčem vyšetřování v rámci protikorupčních zákonů namířených proti zahraničním činitelům podezřelým z praní špinavých peněz v Británii. Zákony byly zavedeny minulý rok s cílem omezit pověst země - a především její metropole - jako ráje pro nelegálně získaný majetek. Norma úřadům umožňuje zabavit majetek osobám podezřelým z korupce či napojení na organizovaný zločin, pokud dotyční nemohou prokázat, že svůj majetek nabyli zákonnou cestou.

Vyšetřovatelé NCA soudí, že do nemovitostí v Británii byly investovány miliardy liber pocházející z trestné činnosti.

Hadžijevová u soudu usilovala o to, aby zůstala v anonymitě. Spor ale prohrála. Média během jednání argumentovala tím, že veřejnost má právo znát všechna fakta.

 

Právě se děje

Další zprávy