Chceme dohodu s EU o volném obchodu, řekl americký ministr. Smlouvu TTIP Trump dříve kritizoval

ČTK ČTK
27. 6. 2017 23:15
Americký ministr hospodářství Wilbur Ross oznámil, že Spojené státy chtějí uzavřít s EU dohodu o volném obchodu známou jako TTIP. Vyjednávání o ní se zastavilo s příchodem Donalda Trumpa do Bílého domu. Americký prezident dohodu TTIP dříve silně kritizoval. Nyní však jeho administrativa obrátila. Kdy by mohla opětovná vyjednávání začít, zatím není jasné.
Ministr hospodářství USA Wilbur Ross.
Ministr hospodářství USA Wilbur Ross. | Foto: Reuters

Berlín/Washington - Spojené státy nechtějí odstoupit od uzavření dohody o volném obchodu s Evropskou unií, oznámil americký ministr obchodu Wilbur Ross. Vyjednávání o rozsáhlé smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) bylo přitom přerušeno s příchodem Donalda Trumpa do Bílého domu, protože nový prezident ji ostře kritizoval.

"Měli bychom mít dohodu o volném obchodu," řekl Ross podle agentury AP prostřednictvím internetového videopřenosu na konferenci, které se konala v Berlíně v přítomnosti německé kancléřky Angely Merkelové. USA podle Rosse "učinily vědomé rozhodnutí neodstupovat z TTIP".

Ministr upozornil na minimum obchodních sporů mezi USA a evropskými státy, což ukazuje, že je taková dohoda uskutečnitelná. Podle Rosse vidí Trumpova vláda jen málo bodů ve vyjednávaném dokumentu, u nichž nebude dosaženo shody. Nesdělil ale, kdy by rozhovory mohly opět začít.

Merkelová podle AP v první reakci vyzvala k obnovení vyjednávání o dohodě.

Hůře dopadla obchodní dohoda 12 tichomořských zemí, kterou ještě vláda Baracka Obamy uzavřela před rokem a půl a kterou Kongres USA nestihl ratifikovat. Trump exekutivní příkaz o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP) podepsal krátce po složení prezidentské přísahy.

 

Právě se děje

Další zprávy