Trump varoval, že má připravena cla na další čínské zboží

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 9. 2018 20:46
Roční dovoz činí 267 miliard dolarů (téměř šest bilionů Kč). Informovala o tom agentura Reuters.
Donald Trump.
Donald Trump. | Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Donald Trump by mohl již brzy uvalit dříve ohlášená cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje 200 miliard dolarů (4,4 bilionu Kč). Trump navíc podle agentury Reuters upozornil, že má připravena i cla na další čínské zboží, jehož roční dovoz činí 267 miliard dolarů (téměř šest bilionů Kč).

Novými cly by tak mohl být zatížen prakticky veškerý dovoz z Číny do USA, napsala agentura Reuters. Trump již v červenci upozornil, že je připraven takový krok učinit.

Ve Spojených státech ve čtvrtek skončilo období veřejných konzultací ohledně Trumpova plánu uvalit 25procentní cla na čínský dovoz v roční hodnotě 200 miliard dolarů. Trump dnes podle agentury Reuters uvedl, že tato cla by mohla být zavedena "velmi brzy". Upozornil, že jeho postup bude do značné míry záviset na Číně.

Trumpova administrativa již v červenci zveřejnila seznam zboží, které by se mohlo stát terčem těchto cel. Seznam zahrnoval řadu produktů, včetně potravin, elektroniky, textilních výrobků, kovoproduktů či automobilových součástek.

Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow dnes uvedl, že Trump o plánovaných clech na čínský dovoz v roční hodnotě 200 miliard dolarů rozhodne až poté, co jeho administrativa posoudí názory získané během konzultačního období.

Čína již ve čtvrtek oznámila, že má pro případ zavedení těchto cel připravena odvetná opatření. "Čína bude muset přijmout potřebná protiopatření, pokud americká strana bude ignorovat odpor drtivé většiny svých podniků a přijme nová celní opatření," prohlásil mluvčí čínského ministerstva obchodu Kao Feng.

Spojené státy zahájily obchodní válku s Čínou začátkem července zavedením 25procentních cel na čínské zboží v objemu 34 miliard dolarů. Od té doby se tato částka zvýšila na 50 miliard USD. Čína v odvetě zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerických výrobků.

Spojené státy obviňují Čínu z krádeže duševního vlastnictví amerických firem a chtějí snížit svůj vysoký schodek obchodní bilance s touto druhou největší ekonomikou světa.

Daniel Anýž o Donaldu Trumpovi:

Prezidentův bývalý osobní právník přiznal, že na jeho pokyn zaplatil dvěma ženám, se kterými měl Trump poměr, za mlčení, popisuje redaktor Aktuálně.cz | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy