Trump slibuje daňovou revoluci. Představil svůj hospodářský program

ČTK ČTK
8. 8. 2016 19:55
Republikánský kandidát na prezidenta představil hlavní body svého hospodářského programu, který má být daňovou revolucí, jakou Amerika nepoznala od dob Ronalda Reagana. Trump navrhl sazbu 12, 25 a 33 procent. Nejbohatší Američany tak chce zdanit o osm procentních bodů vyšší sazbou, než původně předpokládal, přesto ale nižší, než odváděli doposud. Nyní v USA platí sedmistupňové progresivní zdanění s nejvyšší sazbou 39,6 procenta.
Donald Trump představuje svůj ekonomický program.
Donald Trump představuje svůj ekonomický program. | Foto: Reuters

Detroit - Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump v pondělí na konferenci v Detroitu představil hlavní body svého hospodářského programu. Vyslovil se proti regulaci trhu, změnil své dřívější návrhy na daně z příjmu a ohlásil "daňovou revoluci", jakou prý Amerika nepoznala od dob Ronalda Reagana.

Zjednodušení daní má být velkým tématem Trumpovy ekonomické strategie. Projevit se to má hlavně u daní z příjmu fyzických osob, kde republikánský kandidát revidoval svůj původní návrh z loňského září. Zatímco tehdejší plán počítal se čtyřstupňovou sazbou nula, deset, 20 a 25 procent, dnes Trump navrhl sazbu 12, 25 a 33 procent.

Nejbohatší Američany tak chce zdanit o osm procentních bodů vyšší sazbou, než původně předpokládal, přesto ale nižší, než odváděli doposud. Nyní v USA platí sedmistupňové progresivní zdanění s nejvyšší sazbou 39,6 procenta. Podle ekonomických expertů by původně navrhované nejvyšší zdanění 25 procent neúnosně snížilo příjmy do státní pokladny.

Pokud jde o zdanění podniků, nemělo by podle Trumpa v žádném případě přesáhnout hranici patnácti procent. Nynější daň dosahuje 35 procent. Rodiny s dětmi by rovněž měly mít právo plně odečíst z daní výdaje na péči o své potomky.

V projevu, v němž se často ozývaly výkřiky nesouhlasu protestujících odpůrců, republikánský kandidát opět zaútočil na svou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou. "Je kandidátkou minulosti, naše kampaň je kampaní budoucnosti," řekl newyorský magnát. Bývalá první dáma má svůj hospodářský program zveřejnit ve čtvrtek, rovněž v Detroitu.

Trump podle analytiků na svůj ekonomický plán hodně sází, protože spoléhá na svou pověst podnikatele. Svými nedávnými kontroverzními výroky, které podle kritiků urážely rodiče amerického vojáka padlého v Iráku, Trump v očích veřejnosti ztrácí. Na popularitě mu nepřidaly ani jeho pokračující spory se špičkami Republikánské strany.

 

Právě se děje

Další zprávy