Trump obvinil Rusko a Čínu z cíleného oslabování měn. Americké ministerstvo financí tvrdí opak

ČTK ČTK
16. 4. 2018 19:20
Od Trumpova nástupu do úřadu loni v lednu dolar výrazně oslabil proti většině světových měn, včetně čínského jüanu.
Donald Trump
Donald Trump | Foto: Reuters

Washington/New York - Americký prezident Donald Trump obvinil Čínu a Rusko z cíleného oslabování jejich měn v době, kdy Spojené státy naopak pokračují ve zvyšování úrokových sazeb. "To je nepřijatelné," napsal Trump na Twitteru. Po jeho zprávě se dočasně dostal pod prodejní tlak dolar, zatímco euro zpevnilo.

Teprve v pátek přitom americké ministerstvo financí zveřejnilo svou půlroční zprávu, podle níž v současnosti nelze za měnového manipulátora oficiálně označit žádnou zemi. Takové zařazení by s sebou neslo možné postihy.

Od Trumpova nástupu do úřadu loni v lednu dolar výrazně oslabil proti většině světových měn, včetně čínského jüanu. Než Spojené státy zavedly v minulých týdnech protiruské sankce, tak měl dolar ztráty i proti ruskému rublu.

Proti jüanu dolar od 20. ledna loňského roku ztratil 8,6 procenta, zatímco proti rublu o 4,5 procenta zpevnil. Než ale Washington začátkem tohoto měsíce oznámil sankce proti ruským oligarchům a některým ruským firmám, dolar vůči rublu skoro čtyři procenta ztrácel. Rubl o zisky přišel po silném dvoudenním propadu z 9. a 10. dubna, který dohromady činil 8,4 procenta.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, od nástupu Donalda Trumpa do úřadu prezidenta odepsal 11,2 procenta, poznamenala agentura Reuters.

Trump během své předvolební kampaně obviňoval některé americké obchodní partnery z nekalých praktik. Ty podle něj přispívají k růstu obchodního schodku USA, který Trump slíbil snížit.

Celkový obchodní deficit Spojených států se přitom letos v únoru vyšplhal na nejvyšší úroveň za více než devět let a činil 57,6 miliardy dolarů (zhruba 1,2 bilionu Kč). Deficit obchodní bilance s Ruskem se ale ve srovnání s lednem snížil téměř o polovinu a výrazně klesl i schodek s Čínou.

Země zpravidla manipulují svými měnami, aby zvýšily vývoz. Obvykle intervenují na trhu, aby snížily hodnotu své měny vůči zahraničním měnám, jako je právě americký dolar. Slabší měna totiž zlevňuje vývoz na globální trhy a naopak zdražuje dovoz na domácí trh.

 

Právě se děje

Další zprávy