Třinecké železárny čeká žaloba, akcionáři chtějí víc

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
21. 8. 2013 10:05
Společnost chce vytěsnit minoritní akcionáře za cenu, kterou by měl přezkoumat soud
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Minoritní akcionáři Třineckých železáren mají novou možnost, jak rozporovat cenu akcií, kterou jim při vytěsnění nabízí vlastník společnosti Moravia Steel.

Projekt HromadnéŽaloby.cz je vyzývá, aby se přidali ke společnému postupu proti závěru valné hromady Třineckých železáren z konce července. Ta rozhodla, že majoritní vlastník vykoupí od minoritních akcionářů jejich akcie za cenu 1815 korun.

"Tuto cenu určil znalecký posudek, který si společnost nechala vypracovat, avšak který obstrukčním způsobem odmítá transparentně zveřejnit (stav ke dni 20. 8. 2013). Podle přesvědčení řady akcionářů má být cena protiplnění na jednu akcii daleko vyšší, uvádí právník Petr Němec, jeden z autorů projektu HromadnéŽaloby.cz.

Reakci Třineckých železáren se zatím redakci nepodařilo získat. Po konci červencové valné hromady jeden z šéfů Moravia Steel cenu okomentoval tak, že jde o vstřícný krok vůči minoritním akcionářům, když jim firma nabízí cenu o 82 korun vyšší, než jakou určil znalecký posudek.

Menšinoví akcionáři se mohou bránit soudním přezkumem výše nabízeného protiplnění, musí to však stihnout v zákonné lhůtě, k hromadné žalobě je tak možné se připojit jen do 10. září. Nespokojené minoritní akcionáře, kteří se k chystané žalobě připojí, bude zastupovat Advokátní kancelář Šváb, Zima a partneři.

Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka již dnes ovládá více než 90 procent akcií Třineckých železáren, po schváleném vytěsnění se stane stoprocentním vlastníkem. Start výkupu akcií a vypořádání s minoritními akcionáři je naplánován na druhou polovinu září.

 

Právě se děje

Další zprávy