Třináctý plat letos poskytne rekordní počet firem. Téměř polovina, zjistil průzkum

ČTK ČTK
7. 12. 2017 12:08
Mezi velkými zaměstnavateli poskytne tento bonus dokonce přes 70 procent. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory.
Rekordní bonus. (ilustrační foto)
Rekordní bonus. (ilustrační foto) | Foto: iStock

Praha - Vyplatit zaměstnancům třináctý plat nebo odměnu v podobné výši plánuje letos 47 procent českých firem. Loni tento benefit poskytly dvě pětiny podniků (39 procent). Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory.

Část podniků odměny vyplatí v prosinci, část až začátkem příštího roku - záleží na tom, v jakém odvětví firma působí.

Čím větší firma, tím spíše zaměstnanci bonus dostanou. Mezi velkými firmami s více než 250 zaměstnanci chce 13. plat na přelomu roku vyplatit 71 procent z nich. Je to podobný podíl jako v loňském roce. Tento benefit letos nabízí ale výrazně více malých firem do deseti zaměstnanců - 31 procent, zatímco loni to bylo o deset procentních bodů méně.

Hospodářská komora odhaduje, že odměna bude v průměru kolem 30 000 korun, nejčastěji pak v rozsahu 15 000 až 35 000 korun.

Nejčastěji budou letos vyplácet odměny ve výši platu firmy ve stavebnictví (61 procent), které ale také nejčastěji spadají do kategorie velkých firem. Na druhém místě je zpracovatelský průmysl s 54 procenty.

Růst mezd je letos tažen především růstem zakázek a bojem o zaměstnance. Hospodářská komora předpokládá, že po sezonních odměnách a 13. platech dosáhne letošní nominální nárůst mezd 7,4 procenta. V roce 2018 očekává komora růst mezd ještě větší, o 8,6 procenta, projeví se v něm však vyšší inflační tlaky.

Průměrná mzda v Česku se v letošním třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 6,8 procenta na 29 050 korun. Reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen stoupla o 4,2 procenta. Medián, tedy střední hodnota mezd, vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 7,1 procenta na 25 181 korun.

U mužů byl 27 486 korun a u žen 22 584 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed hodnot mezd, takže polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší.

 

Právě se děje

Další zprávy