Trik neprošel. Kraj musí zveřejnit, jak utrácí za nemocnice

Tomáš Fránek
26. 11. 2014 6:00
Soud: Přestože kraje založí na nákup materiálu a přístrojů formálně soukromé společnosti, vztahuje se i na ně povinnost podle zákona o svobodném přístupu k informacím.
Konec tajností se smlouvami. (ilustrační foto)
Konec tajností se smlouvami. (ilustrační foto) | Foto: Thinkstock

Hradec Králové – Krajským samosprávám neprojde trik, jímž se snaží tajit informace o utrácení stamilionů korun ve zdravotnictví. Přestože na nákup materiálu a přístrojů založí formálně soukromé společnosti, vztahuje se i na ně povinnost podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Také v tomto případě jde o hospodaření s veřejnými prostředky, potvrdil Krajský soud v Hradci Králové.

Po státem vlastněných podnicích nebo městských firmách, jako jsou teplárny nebo dopravní podniky tak padla další hranice ve skrývání informací o tom, co se děje s veřejnými financemi.

Krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že soukromá společnost Centrální zdravotnická zadavatelská, v níž Královéhradecký kraj vlastní 66procentní podíl, nesmí tajit informace o hospodaření s penězi daňových poplatníků.

Soukromá firma založila soukromou firmu

Královéhradecký kraj je stoprocentním vlastníkem Zdravotnického holdingu zastřešujícího krajské nemocnice. Holding ale založil další společnost, Centrální zdravotnickou zadavatelskou. Ve firmě, která centrálně zajišťuje výběrová řízení pro všechny krajské nemocnice, vlastní kraj 66 procent, zbytek patří soukromým firmám.

Loni tato firma dostala žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím s deseti otázkami. Žadatelka mimo jiné chtěla, aby Centrální zdravotnická zadavatelská zveřejnila výsledky všech výběrových řízení od roku 2011 nebo všechny smlouvy mezi Zdravotnickým holdingem a soukromými firmami, které do společnosti vstoupily, včetně údajů o personálním propojení.

Centrální zdravotnická zadavatelská to ale odmítla. „Jsme soukromá firma, nehospodaříme s veřejnými prostředky,“ uvedli její zástupci. Také vedení Královéhradeckého kraje odmítlo informace zveřejnit s tím, že je nemá vůbec k dispozici. Stanovisko kraje potvrdilo i ministerstvo vnitra.

Jen finta na utajení výdajů

Žadatelka se proto obrátila na soud. Podle ní je založení soukromé firmy jen fintou, jíž se kraj snaží utajit toky peněz ve zdravotnictví. „Kraj se nemůže své odpovědnosti a kontroly ze strany daňových poplatníků zbavit tím, že bude řetězit zakládání společností k výkonu veřejné správy a nakládání s veřejnými prostředky. Tedy že založí společnost, která založí další společnost,“ uvedla právní zástupkyně žadatelky Lada Behenská.

Krajský soud v Hradci Králové jí dal za pravdu a rozhodl, že i soukromá společnost, v níž má kraj většinový majetkový podíl, musí lidem zpřístupnit informace o svém hospodaření a majetkových poměrech. Senát vedený soudcem Janem Rutschem konstatoval, že firma Centrální zdravotnická zadavatelská byla jednoznačně založena krajem. Je tedy právnickou osobou povinnou k poskytování informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Firma podle soudců splňuje důležité znaky veřejnoprávní instituce, která nesmí tajit informace. Jde nejen o to, že hospodaří s veřejnými prostředky ze zdravotnictví, ale také o personální propojení (politici zasedají v orgánech holdingu i Centrální zdravotnické zadavatelské). „Není možné připustit situaci, kdy by územní samosprávný celek z vlastní vůle založením právního subjektu soukromého práva (akciová společnost, společnost s ručením omezeným) vyloučil část své činnosti z kontroly veřejnosti,“ zdůraznili soudci.

Podle nich jde o případ podobný tomu, o němž před šesti roky rozhodoval Nejvyšší správní soud. Ten také na případu z Hradce Králové potvrdil, že profesionální fotbalové kluby vlastněné městem či regionem musí občanům vydat informace o své činnosti, například zveřejnit uzavřené smlouvy.

Zveřejnění informací o smlouvách a hospodaření Centrální zdravotnické zadavatelské tak nyní nestojí nic v cestě. Kraj už uznal, že jeho holding jako většinový vlastník zdravotnické zadavatelské společnosti je institucí, která musí informace poskytnout.

Zdravotnický holding v Hradci Králové tvoří deset akciových společností. Vedle čtyř oblastních a jedné městské nemocnice v Trutnově, Jičíně, Náchodě, Rychnově a Dvoře Králové nad Labem to jsou firmy zabezpečující služby pro zdravotnictví. Celkem mají krajské nemocnice na 2000 lůžek a pracuje v nich přibližně 2500 zaměstnanců.

Neprůhledné tendry

Zdravotnické holdingy, které sdružují nemocnice a zdravotnická zařízení, si zřídila většina krajů. Holdingy zabezpečují výběrová řízení a nákup materiálů pro nemocnice. Patří mezi organizace, které kvůli neprůhledným tendrům často šetří Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Vysoké pokuty tak už dostaly například severočeská Krajská zdravotní nebo právě Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje.

 

Právě se děje

Další zprávy