Třicet rychlíků z Prahy na Moravu v sobotu nevyjede

ČTK ČTK
14. 8. 2014 15:38
Kvůli opravě koleje nepojedou rychlíky z Prahy do Brna a Olomouce. Některé dálkové vlaky pojedou spojené. Spojí se i soukromí dopravci.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V sobotu bude zrušena zhruba třicítka rychlíkových spojů Českých drah na trati Praha-Česká Třebová. Místo nich budou ve stanicích stavět vlaky EuroCity (EC) a InterCity (IC), které běžně zastavují pouze v nejvýznamnějších stanicích.

Důvodem výluky je oprava jedné koleje související se stavbou železničního uzlu v Ústí nad Orlicí. K tomu se přidá odstávka zabezpečovacího zařízení.
Zpoždění v řádu desítek minut mohou očekávat i cestující ve vlacích Regiojet a Leo Express, vyplývá z informací dopravců.

Výlukový jízdní řád

České dráhy sestavily výlukový jízdní řád, ve kterém zrušily zhruba 30 rychlíkových spojů. Nepojede většina rychlíků Praha-Česká Třebová-Brno a zpět, a to v úseku Česká Třebová-Praha. Stejně tak nepojedou rychlíky Praha-Česká Třebová-Olomouc a dále Luhačovice, a to ve stejném úseku. Místo nich ve stanicích budou zastavovat vlaky EC/IC Praha-Olomouc.

"Cestující žádáme, aby dne 16. srpna věnovali zvýšenou pozornost výlukovým jízdním řádům, sledovali aktuální informace v železničních stanicích a řídili se pokyny zaměstnanců dopravce a řízení provozu," uvedly České dráhy.

Některé dálkové vlaky pojedou spojené. Příkladem je vlak EN 404, který v úseku Bohumín-Praha pojede spojený s vlakem IC 540. Vlak EN 405 pojede v úseku Praha-Olomouc spolu s vlakem IC 561. Vlaky SC Praha-Ostrava a vlaky EC/IC budou vedeny bez omezení, vlivem výluky ale mohou vznikat zpoždění až 45 minut. Některé osobní vlaky nahradí autobusová doprava.

Soukromníci se spojí

Výluka se dotkne i dalších dopravců. Leo Express na trati očekává u všech spojů zpoždění v rozmezí pět až 30 minut. "Učinili jsme opatření, abychom očekávaná zpoždění a jejich dopad na naše cestující co nejvíce zmírnili. Proto, z důvodu minimalizace časové ztráty, pojedou v případě šesti spojů vlaky Leo Express s RegioJetem jako jedna souprava," sdělila ČTK Petra Valentová z Leo Express. U čtyř spojů z Prahy bude kvůli tomu posunut odjezd o 22 minut dříve, v dalších stanicích pojedou vlaky podle jízdního řádu.

Vlakové spoje budou vypraveny také u Regiojetu, cestující se ale mají připravit na zpoždění, které může dosahovat kolem 15 minut. "Aktuální informace o spojích budou uvedeny na našich stránkách," uvedla mluvčí Petra Nováková.

 

Právě se děje

Další zprávy