Tři ze čtyř zájemců o mýtný systém jsou už známi: Kapsch, Skytoll a T-Systems

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 8. 2017 11:34
Dosavadní správce systému, společnost Kapsch, má tři konkurenty. Ministerstvo dopravy oficiálně jména účastníků zveřejnit odmítlo.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Třetím účastníkem výběrového řízení na správu mýtného systému po roce 2019 je německá T-Systems International, která je součástí německé telekomunikační společnosti Deutsche Telekom. ČTK to řekla mluvčí českého T-Mobilu Martina Kemrová. Německá společnost se do tendru přihlásila samostatně bez spolupráce s českým teleoperátorem.

Kromě ní se k účasti dosud přihlásil dosavadní správce systému, společnost Kapsch, a slovenský výběrčí Skytoll. Ministerstvo dopravy oficiálně jména účastníků zveřejnit odmítlo, uvedlo jen, že má na téměř 30miliardový tendr čtyři zájemce.

Ministerstvo soutěž na nového správce systému označuje za technologicky neutrální, požaduje ale, aby zvolená technologie byla kompatibilní se systémy užívanými v EU. V současnosti se v Česku využívá mikrovlnná technologie, využívající k zaznamenání průjezdů kamionů a autobusů mýtné brány. Tímto způsobem se mýtné v Česku vybírá od roku 2007. Za více než deset let se z mýtného získalo zhruba 83 miliard korun, loni to bylo 9,89 miliardy korun. Náklady na provoz činí zhruba 1,5 miliardy korun ročně.

Jednotný celostátní mikrovlnný systém podobně jako v Česku funguje v pásu zemí od Itálie přes Rakousko, Polsko a Bělorusko. Naopak satelitní systém využívají Německo, Slovensko, Maďarsko a částečně Belgie, která jej kombinuje s mikrovlnou variantou.

 

Právě se děje

Další zprávy