Každý třetí ředitel čeká příchod krize. Rizika vidí v populismu i umělé inteligenci

ČTK ČTK
4. 2. 2019 14:29
Doba optimismu podle ekonomických lídrů končí, tři z deseti předpokládají pokles růstu světové ekonomiky. Jde o nejvyšší hodnotu od roku 2013, v loňském roce bylo o poklesu růstu ekonomiky přesvědčeno pět procent šéfů firem. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti PwC mezi téměř 1400 generálními řediteli po celém světě.
Finanční krize v roce 2008. Ilustrační snímek.
Finanční krize v roce 2008. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Jako příčinu zpomalení ekonomiky generální ředitelé označují především sílící populismus a nacionalismus napříč společnostmi. V důsledku toho se změnilo i pořadí ekonomických hrozeb, kterých se světoví lídři obávají.

Obchodní konflikty, kybernetické hrozby a protekcionismus tak letos na předních příčkách vystřídaly loňské obavy z klimatických změn či terorismu. Ten se letos ocitl až na 23. místě. Za největší hrozbu pro růst obchodu však stejně jako loni považují přílišnou národní regulaci.

"Generální ředitelé cítí nejistotu a mají obavy z vývoje světové ekonomiky vzhledem ke vzrůstajícímu obchodnímu napětí a protekcionismu," dodal globální lídr PwC Bob Moritz.

Celkem o 25 procentních bodů tak vzrostl meziročně počet generálních ředitelů, kteří předpokládají zpomalení ekonomiky. Počet těch, kteří věří v pozitivní vývoj ekonomiky, je proti loňským 57 procentům 42 procent. Nejvíce pesimističtí jsou lídři z Blízkého východu a Severní Ameriky, kde lze pokles vysvětlit také narůstajícím napětím v obchodu.

"Počet generálních ředitelů, kteří se domnívají, že ekonomika letos neporoste, je v porovnání s rokem 2018 vyšší v každém zkoumaném regionu. Dotázaní lídři také vyjadřují nižší důvěru v růst návratnosti zisku jejich společnosti, a to jak v krátkodobém, tak ve střednědobém výhledu," uvedl řídící partner PwC ČR Jiří Moser.

Průzkum se zabýval také možností expanze podniků na trhy jiných zemí. Výsledky naznačují, že nejlukrativnějším místem pro rozvoj podnikání jsou USA, druhé místo obsadila Čína. Do obou zemí by však rozšířilo investice svých firem méně šéfů než loni. Celkem osm procent dotázaných uvedlo, že by o rozšíření působnosti podniku dále neuvažovali.

Proti roku 2012 vzrostl o 19 bodů počet generálních ředitelů, kteří mají problémy sehnat nové zaměstnance. Nábor kvalitních zaměstnanců letos považuje za obtížnější celkem 62 procent dotázaných.

Téměř dvě třetiny dotázaných generálních ředitelů si myslí, že umělá inteligence bude mít na jejich byznys větší vliv než internetová revoluce. Navzdory tomu však stále existuje poměrně velké množství firem, které nemají žádné plány s využitím umělé inteligence. Potvrdila to čtvrtina šéfů.

Robotizace a automatizace je nevyhnutelná. Přinese nám spíše škodu nebo užitek? | Video: Akademie věd ČR
 

Právě se děje

Další zprávy