Tři roky se slabou korunou. Projděte si, za co utratila centrální banka 800 miliard

Janis Aliapulios Jiří Hovorka Janis Aliapulios, Jiří Hovorka
7. 11. 2016 7:30
Přesně před třemi lety začala Česká národní banka svůj boj s hrozící deflací a příliš silnou korunou. Co přinesly její měnové intervence a kdy skončí? Na kolik pak přijde euro?
Klikněte pro kompletní zobrazení.
Klikněte pro kompletní zobrazení. | Foto: Aktuálně.cz

Splnily intervence cíl?

Hlavním cílem centrální banky je cenová stabilita, kterou v jejích očích představuje dvouprocentní inflace. Na konci roku 2013 však podle ČNB Česku hrozilo, že ceny budou klesat. Lidé by pak mohli v očekávání dalšího poklesu cen odkládat nákupy, což by mohlo roztočit spirálu snižování spotřeby a mezd a v konečném důsledku by mohl hrozit propad ekonomiky.

Zatímco v roce 2013 se česká ekonomika propadla o 0,9 procenta, loni naopak hrubý domácí produkt meziročně vzrostl 4,3 procenta. Ekonomové se shodují, že intervence na tom mají svůj podíl – jak velký ale je, už tak jasné není.

Inflaci se naopak centrální bance i kvůli nízkým cenám ropy zatím nastartovat nepodařilo. Letos se růst cen zatím nejvýše dostal na 0,6 procenta. Prognóza centrální banky počítá s tím, že dvouprocentního cíle dosáhne inflace ve třetím čtvrtletí příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy